"Левски" и ЦСКА - първи на село

Юлий Цезар дава пример на „сини” и „червени”

Днешният 15 септември е особен ден. Първолаци пак ще прекрачат с трепет училищния праг, но тръпката ще е уникална от 1921-а. Защото на училище ще тръгнат и деца, които не са виждали „Левски” с купа. А за „син” трофей ще чакат поне до май 2016-а, почти 7 г. след Суперкупата на България през юли 2009-а.

Само след създаването през 1914-а „Левски” има подобен тъмен период. Да, все пак тогава децата са тръгвали на училище на 7 г.

Клубът става шампион на София за 1923 г., което е голяма работа тогава. И се зареждат радост след радост. Така от набор 1914 не имало уникален набор като 2009. А това са 95 години.

ЦСКА пък счупи черния си рекорд, защото в своята история нямаше период с над 4 години без трофей. За последно армейците вдигнаха Суперкупата на България през юли 2011-а и имат шанс за купата през май 2016-а. Ама надали.

Изходът? Ами грандовете така са закъсали, че ЦСКА ще лудне от възторг, ако съвършено логично спечели Купата на аматьорската лига. Възможно е за първи път в родната история „червените” да въведат титлата шампион на трета дивизия. Макар че точното е - на една от 4-те, на Югозападната “В” аматьорска футболна група. Така най-после шампиони могат да станат например „Розова долина” (на Югоизток) и „Шумен” (на Североизток), а за „Етър” (на Северозапад) титлата ще е втора.

Тук „Левски” трябва да се изфука пред ЦСКА. Защото „сините” завършиха седми и начело в долната половина на класирането в последното първенство. И им приляга титлата актуален шампион на втората шестица.

А за да придобият титлите повечко стойност, най-добре е „Левски” да изпадне, а ЦСКА - да влезе в „Б” група. Така следващия сезон ще се възроди яростна битка за върха между „сини” и „червени”, няма да чакаме 2017-а за вечно дерби в първенството. Телевизиите ще дават повече пари да излъчват „Б” група, отколкото т.нар. елит. Заспалият футбол във ІІ лига ще се възроди. И накрая ще има шампион, истински! Защото ще е след битки „Левски” - ЦСКА!

Неслучайно Гай Юлий Цезар е казал: „По-добре първи на село, отколкото втори в Рим.” Впрочем напоследък „Левски” и ЦСКА и за втори в „А” група не стават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ