Руската ЦИК отразила хакерска атака от САЩ

Централната избирателна комисия на Русия отрази хакерска атака преди регионалните избори в неделя, предаде НТВ, като цитира шефа й Владимир Чуров. Те очаквано се печелят от партията на президента Владимир Путин „Единна Русия“, а вотът се смята за индикатор за парламентарните избори догодина.

Чуров посочи, че в 23,23 ч московско време в събота бил направен опит за подмяна на данните на сайта на ЦИК, а проверката показала, че атаката идва от компания в Сан Франциско.

Гласуването в неделя бе в 84 региона, като се избираха регионални парламенти се избираха в 11 от тях, а в 21 - губернатори. С интерес се следеше Костромска област, където на опозиционната коалиция ПАРНАС, формирана от партията на убития Борис Немцов и антикорупционния проект на Алексей Навални, бе разрешено да участва. Прогнозите й даваха 6% и място в парламента. Опозицията алармира за множество нарушения. Следобед в неделя в Кострома полиция нахлула в офис на наблюдатели и ги блокирала вътре с мотив, че разследва убийство. Групата „Голос“ твърди, че само в Костромска област има 1400 нарушения. ЦИК обяви, че официално има само 192 жалби.

Не липсваха и забавни случки. В Ленинградска област цигански оркестър с мечка съпроводи дресьора в секцията, а в Омска област мечок се разходи, но не уплаши избирателите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят