Ахмед Башев: Лъжа е, че съм дал земите на ромите в Гърмен

През 2001 година земеделският министър разписва заповед, според която той дава земята на общината, на която сега се намира гетото. Общината започва да продава имотите. Циганите са се явили на търг. Тя е била общинска и всеки може да се яви на търг за нея. Ние продадохме земята по 1 лев и 50 ст. Средно имотът им е бил излиза между 700 и 1500 лева", заяви Ахмед Башев пред bTV. Лъжа е, че съм им дал земите.

Знаех какво ще се случи в Гърмен. Знаех, че протестът на жителите ще мине през лек етнически нюанс, после ще премине в политически, а сега лидерите му ще попаднат в листите за общински съветници.

"Ромите в Гърмен са дошли в "Кремиковци" през 1940 година. Те обаче са били регистрирани в с. Марчево. Не промених този факт, защото сега кметът на селото щеше да е циганин", разкри той.

"От 2000 година насам, всяка година там се раждат минимум по 15 деца. Като прибавим и тези 400, които живеят там отдавна, това прави 750 души, колкото в момента е циганското население на Гърмен. Няма нито един пришълец, регистриран по мое време, с изключение на 15 души, които са станали зетове или снахи", добави кандидатът за кмет на ДПС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини