Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

Щурмови хеликоптер „Апачи“ се разби в САЩ Двамата пилоти са загинали

Турция праща и сухопътни сили в операцията в Северна Сирия

Пост на турски език се появи в профила на президента във фейсбук

„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

Лео Кадели: Приятели, помагайте

„Епъл“ може да спре iPhone X още през лятото Потребителите в Китай не го харесват

Ликвидирани са нападателите на хотела в Кабул Акцията продължи 12 часа

Хелоу, Суперхендж!

Мистерии, загадки, въпроси. Всичко това е Стоунхендж или Висящите камъни във Великобритания, на 130 км югозападно от Лондон, за които и днес няма единодушно заключение какво точно представляват. И докато специалисти, тълкуватели, екстрасенси и всякакви хора, изкушени от легендите, продължават да тълкуват смисъла му, бе открит негов събрат. Археолози намериха на 3 км от досега познатия обект комплекс от 90 камъка. Всъщност те са под земята и има съмнения, че може да са и близо 200. Бяха открити миналата седмица с помощта на специални георадари, с които от година британски и австрийски археолози изследваха всеки милиметър край Стоунхендж. Мащабите на откритото се оказаха неочаквано големи, по-големи от тези на събрата му и затова мнозина вече наричат обекта Суперхендж.

30 от 90-те камъка са напълно запазени, твърдят специалистите. Височината им е около 4,5 м и се намират на метър под сегашната повърхност. Около 35 камъка са частично запазени, има и дупки, в които се смята, че е имало нещо като погребения на камъни. Изследването показва, че камъните са подредени под формата на буквата С. За сравнение мегалитите (мега – голям, литос – камък) на Стоунхендж са под формата на кръг. Диаметърът му е 100 м.

Новооткритият обект се намира в югоизточната част на Дурингтън уолс – най-известното поселище в региона от неолита. Именно то е на 3 км от Стоунхендж и е построено заедно с него, или преди повече от 4000 години. Според Винс Гафни, шеф на изследователския екип археолози, братът на Стоунхендж е един от най-големите каменни монументи, градени някога в Европа. Спецът е на мнение също, че никъде в света няма подобно древно съоръжение. “Смятаме, че първоначално то е използвано за извършване на ритуали. Защото камъните изглеждат донякъде като декор, имащ за цел да впечатли зрителите”, коментира Гафни, споделяйки, че обектът определено прилича на циркова или театрална арена.

След годините на усърдно изследване британските и австрийските специалисти смятат, че е твърде вероятно Суперхендж да е построен от същите хора, чието дело е и Стоунхендж. Все още обаче не са сигурни каква точно е връзката между тях.

“Смятаме, че подобно мащабно строителство е имало огромно значение за древното общество, защото в него са били мобилизирани усилията на всички. “На практика хората са осъществили трансформация на пейзажа”, убеден е Гафни, който уточнява, че огромните камъни и в двата обекта са разположени изключително умно, така че да бъдат запазени от разрушение.

Има и друга работна версия за предназначението на Суперхендж. Смята се, че част от камъните са били “погребани”, което несъмнено се свързва с отношението на хората от онези времена към природата, собствената им активност в нея или просто връзката й с нея. Да не забравяме, че основната теория за Стоунхендж, е, че е светилище, посветено на Слънцето, както и че комплексът е функционирал като астрономическа обсерватория. Заради всичко това Суперхендж може да се окаже също място тясно свързано с култа към Слънцето. Тежест на тази хипотеза придава и фактът, че в новооткрития обект камъните са обърнати на изток Възможно е обаче това да е станало впоследствие, т.е. да е настъпил вид религиозна революция, имайки предвид теорията на Гафни, че Суперхендж е бил арена.

Откритието на практика ражда нови въпроси, вместо да дава отговори, единодушни са специалистите, точно както са сигурни, че новото каменно съоръжение ще помогне за още по-доброто изучаване на Стоунхендж. Защото вече са твърдо убедени, че няма начин той да е съществувал самостоятелно и да не е бил свързан със Суперхендж. Освен това мащабът на сегашното откритие амбицира специалистите да продължат сканирането на земята в още по-голям обсег около невероятните вече познати обекти от сив пясъчник и син камък И нищо чудно усилията им да се увенчаят с успех и да потвърдят подозренията, че всъщност Стоунхендж е просто част от огромно неразкрито досега древно поселище, в което религиозните култове са били на солидна почит, изразена в строежа на гигантски ритуални обекти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.