Първи резултати от проверката на ВЕИ: КЕВР объркала цените на зеления ток

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е допуснала грешки при определянето на цените на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Причината е, че тя не е вземала предвид реалните разходи при изграждането на централи, а е ползвала средни данни от международни източници.

Това показват първите публикувани доклади от проверки в зелените централи, направени от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Ведомството е длъжно да провери инвестициите на всички компании от ВЕИ сектора. До момента са проверени само 7 дружества - три ветропарка и четири фотоволтаични централи. Това са „Хелиос проджект“, „Еолика България“, „Ей И Ес гео енерджи“, „Ветроком“, „СД Петров и сие - Рус Марини“, ЕТ „Бизнес иновации - Христина Димитрова“ и ЕТ „Съни - Севдалина Димитрова“.

Докладите са изпратени на КЕВР и на Министерството на енергетиката за информация. КЕВР от своя страна може да прецени дали има някакво нарушение. От АДФИ не са открили престъпление, а действията на дружествата отговарят на законодателната рамка, пише в докладите.

Според заключенията на финансовата инспекция има разминаване от повече от 10% между реалните разходи на зелените централи по време на изграждането им и разходите, които е признала енергийната комисия.

Причина е, че КЕВР е вземала предвид средните разходи от международни източници. Това на практика означава, че и цената на тока от зелените централи не е изчислена точно. От АДФИ обаче не уточняват дали признатите разходи са по-малки или по-големи от реалните.

Отделно от това енергийният регулатор не е взел под внимание и разходи за правни, консултантски и нотариални услуги. Според АДФИ трябва да се направи преоценка именно на тези харчове, за да се реши дали те да влизат в цените на тока.
Инспекторите не са открили никакво нарушение в дружествата, а само са описали техните инвестиции в мощностите.

Оттам съветват КЕВР да разгледа докладите и сама да вземе решение дали могат да бъдат коригирани разходите на компаниите. От АДФИ обясниха пред „Труд“, че проверките на ВЕИ компаниите продължават, но поради ограничения капацитет на агенцията не може наведнъж да се проверят стотици дружества. Според докладите една проверка в зелена централа отнема между 5 и 27 работни дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес