Флирт със светлината

През 2012 година Олафур Елиасон (49 г.) покани публиката в галерия в Лондон да разгледа произведенията вътре на тъмно. Очаквано екстравагантната идея на исландеца от датски произход води стотици на мястото на събитието и помага за утвърждаването му като една от големите звезди на съвременното изкуство. Защото тогава успя само с един предмет едновременно да усмихне хората, да ги прикани към размисъл и, разбира се, да добави още един плюс към имиджа си. Случи се с проекта „Слънчице”, който постепенно се превръща в глобална мисия, насочена и към бедни страни в света. Става дума за мъничката лампичка с форма на слънце, която черпи енергия от... Слънцето.

Та когато Елиасон кани хората в галерията в Лондон, се оказва, че те разглеждат експозициите с помощта точно на десетки „слънчица”. Експериментът е успешен и отваря пътя за идеята му да снабдява с такива лампи хората в отдалечени бедни райони, в които няма електричество. В екип с инженера Фредерик Отесен Олафур разработва лампичката, която свети 5 часа след пет часа зареждане на слънцето. Двамата са изчислили, че около 1,6 милиарда души в света нямат достъп до електричество, а ако разполагат със „слънчице”, това ще повиши качеството им на живот. Днес географията на малката вълшебна лампичка се разширява непрекъснато, като досега по света работят около 300 000, а екипът Елиасон-Отесен определено е с нов принос в използването на слънчевата енергия.

Двамата вече са създали и зарядно с лампичка, което също има нужда от 5 часа под слънцето, за да захрани смартфон. ”Устройството зарежда телефона, таблета или МР3 плеъра по естествен начин, което прави човека по-силен и по-свързан с природата и другите”, смята Елиасон, който е стартирал кампания за набиране на средства за производство на устройството в Кикстартер. Според твореца едно от най-симпатичните неща е, че зареждането може да става освен на терасата у дома, също и докато човек е на открито под слънцето. А това, смята Олафур, дава повече свобода за живо общуване между хората в сравнение със седенето вкъщи пред компютъра, докато смартфонът се зарежда. Устройството разполага със соларни клетки, които превръщат слънчевата светлина в електричество. Има и вградена LED лампа, с чиято помощ разядното, освен че няма да бъде изгубено, но и ще освети при нужда пътя на собственика.

Всъщност Елиасон е изкушен от естествената светлина още от дебюта си в света на изкуството. Оттогава създава десетки инсталации, посветени на Слънцето и Луната, като основната му цел е провокация на съзнанието и възприятията, както и подканяне да се насладим на вълшебната сила на природата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл