Убиецът на Вероника заключен в клетка пред съда (обзор)

Илиан Здравков, убиецът на студентката Вероника Здравкова (23 г.) бе изправен вчера пред Окръжния съд във Велико Търново. Той бе доведен с оковани в белезници ръце и крака. В съдебната зала бе държан в желязна клетка.

40-годишният рецидивист бе обвинен, че на 28 февруари т.г. край гарата в Търново нападнал Вероника, нанесъл й 15 удара с брадва и задигнал чантата й с два телефона, портмоне с 25 лв, сребърни бижута и други вещи на стойност 401 лв.

Злодеят пожела кратък процес. Той каза пред съда, че е извършил зверството и желае делото да се гледа по съкратената процедура.

Служебният му защитник Кирил Станчев декларира, че клиентът му още в първия разпит е признал, че е извършил убийството и е описал как. Съдебният състав се оттегли за час да анализира събраните доказателства и да ги съпостави със самопризнанията. "Искаме да сме убедени, че действително Здравков е извършителят на убийството", мотивира се съдия Теодор Милев. Той даде ход на делото по съкратената процедура.

Близо час прокурорът Цани Попов чете обвинителния акт. При 4-месечното разследване са разпитани 24 свидетели, 18 вещи лица са изготвили експертизи, иззети са множество веществени доказателства. Илиян е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи. Последното си наказание изтърпял в затвора в Ловеч на 6 януари т.г. Като излязъл от килията, отишъл в кравефермата на брат си Стефан Здравков в горнооряховското село Първомайци. На 28 февруари заявил, че отива в Търново да си търси работа като строител. Тръгнал с пазарска чанта и малка брадва. През деня обикалял строежите, а вечерта отишъл на гарата да хване влак за Горна Оряховица. Докато чакал, забелязал Вероника, която вървяла сама на връщане от работа. Тя минала през релсите към моста над Янтра. Садистът я последвал в тъмното, замахнал с брадвата и я ударил в главата. Тя паднала по очи и започнала да вика за помощ. Здравков изтръгнал телефона от ръката й . Насякъл черепа и лицето й, натрошил челюстта и. После я обрал и хвърлил трупа в реката.

"В този момент чул свирката на влака. Затичал се и се качил в последния вагон. Извадил чантата на Вероника и видял дебитни карти. Като слязъл от влака, направил два опита да изтегли пари, но не успял. Наблизо се оказал Юлиян Илиев, с когото се познавали от затвора и тяхна позната - Гълъбинка Кукушинкова, пише в обвинителния акт. Тя се нахвърлила върху Здравков: "Грабител, изнасилвач!" Той побързал да се прибере в кравефермата, изпрал дрехите си от кръвта. Вещите на Вероника и брадвата изхвърлил в Янтра. На 3 март трупът бил намерен от рибаря Симеон Плачков.

Илиян е бил подложен на психиатрично изследване. Заключението: "Бил е в ясно съзнание по време на злодеянието, а действията му са били осъзнати."

Подсъдимият заяви пред съда, че съжалява за стореното. "Малко е да кажа, че съжалявам, наистина", каза той. Присъдата ще бъде произнесена днес.

Майката на Вероника:

На свобода ще убива още

В съда бащата на Вероника - Трайчо Трайков, не сваляше очи от убиеца на дъщеря си. "Не му вярвам, че съжалява. През цялото време не трепна. Каза, че се разкайва, защото просто трябва да каже нещо", коментира Трайков.

Почернената майка Надя добави: "Явно се разкайва пред съда, за да получи по-ниска присъда. Той ще лежи в затвора, а като излезе, ще върши същите злодейства."

Час преди делото роднини и приятели на Вероника се събраха пред съдебната палата на протест и настояха убиецът да получи доживотна присъда без право на замяна. Те носеха цветя и портрет на покойното момиче. Стана ясно, че родителите на Вероника са конституирани като частни обвинители по делото и са предявили граждански иск срещу убиеца за обезщетение от 200 000 лв.

Неочаквано се появи жената, от която убиецът има 5 деца. "Не съм изпитвала страх от него, но сега, като разбрах какво убийство е извършил, вече се страхувам", призна Елка Димитрова. Тя живее в Мъглиж, а децата от Илиян са в приюти и приемни семейства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право