Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

МОН въвежда външно оценяване на четивната грамотност след пети клас (видео)

„За първи път тази учебна година за петокласниците ще има външно оценяване на четивната грамотност. То се прави от нашия център за оценка и контрол на качеството в училищното образование. За нас е важно да се види как учениците могат да се справят с информацията”. Това обясни пред „Нова телевизия“ зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Във връзка с идеите за здравословно хранене в училищата тя поясни, че освен от здравните органи, лавките трябва да се контролират и от директорите. Въпросът е обаче какво се случва извън територията на училището.

„Първо трябва да има възпитание на детето от родителите и поведение на цялото общество по отношение на храненето”, на мнение е Кастрева.

Според нея не е добре още в начален етап у децата да се възпитава по-скоро бележкарско отношение към знанието. По думите й е важно да се мотивира развитието на децата. 

„В бележника в първи клас учителят трябва да отбелязва своите препоръки към родителя. Във втори и трети клас вече може спокойно да говорим за качествени оценки. Подходът на учителя трябва да бъде индивидуален към всяко дете”, обясни Ваня Кастрева.

Във връзка с разнопосочните мнения за това трябва ли децата, които учат в частни училища, да получават субсидия от държавата, тя обясни, че това е въпрос, който ще се реши в Народното събрание.

„Този текст вече мина и в него се предвижда следваща стъпка, която е в помощ на учениците в частните училища. Новият текст предполага субсидиране, но не изцяло. Все пак наистина въпрос на избор на родителя е дали да избере частното училище”, заяви Кастрева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.