ЕС отпуска на България още 6,4 млн. евро за наводненията

България трябва да получи близо 6,4 млн. евро помощ от бюджета на Европейския съюз за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари и февруари тази година, определи в гласуване бюджетната комисия на Европейския парламент на 14 септември, съобщи Нова тв.

Парите са част от пакет от 16,3 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата в България и Гърция вследствие на природни бедствия в началото на годината и ще дойдат от Фонд „Солидарност“ на ЕС. Парламентът ще се произнесе окончателно на пленарно заседание през октомври, съобщиха от Европейския парламент.

Фонд „Солидарност“ ще покрие част от разходите, които България е направила, след като силен дъжд и предизвикани от него наводнения и свлачища причиниха сериозни щети на диги, комуникационни мрежи и пътища, както и на частни домове и обществени сгради. Особено засегнат бе югоизточният регион на страната. По искане на двете страни Европейската комисия вече е отпуснала 10% от предвидените средства за спешни възстановителни работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес