Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Мирис на сяра и нефтопродукти обви Русе

Неприятен мирис на сяра и нефтопродукти изненада Русе. „През последното денонощие са получени 53 сигнала от граждани за замърсен въздух, основно от кварталите „Възраждане“ и Здравец“, съобщиха от Регионалната инспекиця по околната среда и водите /РИОСВ/. Екип на екоинспекцията е открил при обходи от 21 до 22,30 ч. в понеделник един от източниците на вредни емисии.

Набирането на проби с мобилна лаборатория продължава, включително и в засегнатите квартали. В индустриалния парк и източната промишлена зона на крайдунавския град се издирват и други производствени източници като потенциални замърсители. След като приключат проверките и се получат протоколи от измерванията, ще се обявят резултатите. Едва тогава ще се търси административна отговорност на фирмите.

Областният управител пък насрочи във вторник следобед публична дискусия с инициативния комитет от близкия град Мартен и представители на държавни институции заради оплаквания, че фирми на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене“ замърсяват атмоферния въздух.

В края на юли т.г. РИОСВ глоби 14 300 лв. „Монтюпе“ за замърсяване на атмосферния въздух с вредни емисии. Административно-наказателните мерки са резултат от контролна проверка за условията в комплексното разрешително (КР) на предприятието и измерените „организирани източници на вредни емисии“.

Актът за административно нарушение е съставен, защото не е спазено условието в КР за разрешените максимални дебити на част от експлоатираните на площадката изпускащи устройства. Операторът не е уведомил РИОСВ, че е променил аспирационната система на участък от производството на алуминиеви автомобилни детайли.

В 2 от 14 изпускащи устройства в завода е засечено превишение на заложените в разрешителното емисионни норми по показател общ органичен въглерод.

След проверката на 25-30 юни т.г. РИОСВ дава 25 предписания на „Монтюпе“. Тогава екоинспектори установяват, че монтираните локални аспирационни системи в завода не обхващат всички производствени участъци. Входовете и прозорците на халетата са отворени, а в определени моменти и клапите на тавана. Така в атмосферата се изпускат непречистени емисии. Те идват и от цеховете за регенерация на производствените компоненти и съхранението на отпадъчните продукти, уточниха от РИОСВ.

Оплакванията на живеещи в района, че френският завод „Монтюпе“ замърсява въздуха, продължават от години. РИОСВ спечели две дела в Административния съд в Русе, който потвърди наказателно постановление от 20 000 лв. на завода за авточасти. Санкцията беше заради замърсяване на околната среда при производството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.