На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Министър Петков: Исканията на майките на деца с увреждания се удовлетворяват

Мирис на сяра и нефтопродукти обви Русе

Неприятен мирис на сяра и нефтопродукти изненада Русе. „През последното денонощие са получени 53 сигнала от граждани за замърсен въздух, основно от кварталите „Възраждане“ и Здравец“, съобщиха от Регионалната инспекиця по околната среда и водите /РИОСВ/. Екип на екоинспекцията е открил при обходи от 21 до 22,30 ч. в понеделник един от източниците на вредни емисии.

Набирането на проби с мобилна лаборатория продължава, включително и в засегнатите квартали. В индустриалния парк и източната промишлена зона на крайдунавския град се издирват и други производствени източници като потенциални замърсители. След като приключат проверките и се получат протоколи от измерванията, ще се обявят резултатите. Едва тогава ще се търси административна отговорност на фирмите.

Областният управител пък насрочи във вторник следобед публична дискусия с инициативния комитет от близкия град Мартен и представители на държавни институции заради оплаквания, че фирми на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене“ замърсяват атмоферния въздух.

В края на юли т.г. РИОСВ глоби 14 300 лв. „Монтюпе“ за замърсяване на атмосферния въздух с вредни емисии. Административно-наказателните мерки са резултат от контролна проверка за условията в комплексното разрешително (КР) на предприятието и измерените „организирани източници на вредни емисии“.

Актът за административно нарушение е съставен, защото не е спазено условието в КР за разрешените максимални дебити на част от експлоатираните на площадката изпускащи устройства. Операторът не е уведомил РИОСВ, че е променил аспирационната система на участък от производството на алуминиеви автомобилни детайли.

В 2 от 14 изпускащи устройства в завода е засечено превишение на заложените в разрешителното емисионни норми по показател общ органичен въглерод.

След проверката на 25-30 юни т.г. РИОСВ дава 25 предписания на „Монтюпе“. Тогава екоинспектори установяват, че монтираните локални аспирационни системи в завода не обхващат всички производствени участъци. Входовете и прозорците на халетата са отворени, а в определени моменти и клапите на тавана. Така в атмосферата се изпускат непречистени емисии. Те идват и от цеховете за регенерация на производствените компоненти и съхранението на отпадъчните продукти, уточниха от РИОСВ.

Оплакванията на живеещи в района, че френският завод „Монтюпе“ замърсява въздуха, продължават от години. РИОСВ спечели две дела в Административния съд в Русе, който потвърди наказателно постановление от 20 000 лв. на завода за авточасти. Санкцията беше заради замърсяване на околната среда при производството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.