Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Какъв тип шофьор сте?

СЪЩЕСТВУВАТ СЕДЕМ ТИПА ВОДАЧИ В ЕВРОПА, У НАС МОЖЕ И ДА СА ПОВЕЧЕ

Разни шофьори, разни идеали. Характерът им проличава, когато попаднат в критична ситуация. Засичане, спиране на една боя разстояние, ожулена броня, счупен фар или някакъв инцидент от различно естество. В такива случаи на едни им се иска да потънат в земята от срам, други скачат на бой, трети философстват за причините и нещата от живота, четвърти размахват прокурорски пръст и започват да четат конско на виновните. Познавате такива хора и сте се возили в техните коли, нали? Всеки човек има право да избира поведението си, но на пътя от него зависят сигурността и животът на останалите.

Шофирането е неизчерпаем извор на стрес и нерви, които често стават причина за злополуки и скандали. В напрегнатите моменти на улицата от действията и реакциите на водача зависи дали ще има инциденти и какви ще са последиците. Щом носите шофьорска книжка в джоба си, няма начин да не сте чували и да не сте викали някога: “Къде гледаш бе, идиот!” Поводи се срещат на всеки ъгъл. Върху тях се фокусира Лондонският колеж за икономика и политически науки, натоварен от производителя на гуми Goodyear-Dunlop да проучи социалната психология на европейските водачи. От резултатите излиза, че в Централна и Западна Европа има 7 основни типа шофьори. А у нас може и да са повече…

Назидател

Той изпитва нужда да накара другите водачи да разберат какво са направили погрешно. И очаква да получи признание за своите усилия да поучава останалите и да им показва грешките. Общо взето – досадник. Кой обича да му натякват, че е минал на червен светофар?

Състезател

Заема шофьорското място с категоричното убеждение, че трябва винаги да е първи и побеснява, когато някой му пречи. Състезателят натиска газта, когато го изпреварват. В повечето случаи той изпреварва и преследва останалите автомобили, защото не иска да вижда никого пред себе си.

Философ

Той е начетен, възпитан и умее да контролира чувствата и емоциите си зад волана. В същото време приема философски поведението, реакциите и изпълненията на другите шофьори и търси рационално обяснение за тях. По-добре не спорете с него – ще ви развие всякакви теории като същински (дървен) философ.

Непукист

Слуша музика или говори по телефона, за да се изолира от заобикалящата го среда. Не иска да има никаква връзка с другите участници в движението. Докато шофира, той се намира в друг свят. Показва се като непукист, но обикновено това е поведение за прикриване на лични проблеми.

Страхливец

Шофира плахо и предпазливо, спазва правилата и избягва всякакви критични ситуации. Възприема като потенциална опасност всеки водач, който извършва някакво нарушение и си позволява фриволно поведение. Не смее да направи забележка, за да не се въвлече в конфликт. С една дума – страхливец.

Бияч

Като хулиган е готов да се разправя брутално с другите водачи, особено когато е потърпевш от някаква тяхна грешка. Няма да му мигне окото да излезе от колата си и директно да се конфронтира с други шофьори. Биячът не се колебае да пусне в ход и добре тренираните си мускули.

Всезнайко

Излиза на пътя със съзнанието, че е заобиколен от некомпетентни участници в движението, към които изпитва неприязън заради невежеството им. Всезнайкото рядко напуска защитената зона в своя автомобил и се задоволява с това да крещи на останалите отвътре.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.