За първи път автоматик от северните ни комшии

Dacia постепенно усъвършенства автомобилите си и потребителите имат възможност да се радват на все повече удобства в румънските коли. За първи път от възраждането на марката в рамките на концерна Renault-Nissan преди повече от 10 години в моделната гама ще се предлага автоматична трансмисия. Новата скоростна кутия Easy-R се съчетава с трицилиндровия бензинов турбо двигател с мощност 90 конски сили. Водачът разполага с два режима на превключване. Единият е ръчен (Manual) - шофьорът сменя предавките с движение на лоста, но без педал за съединителя. Във втория режим Drive компютърът контролира превключването на предавките спрямо оборотите на двигателя, скоростта на движение, стила на шофиране и др. Ако е необходимо рязко ускорение, трансмисията автоматично сваля една или две предавки надолу, за да освободи пълната мощност на двигателя.

Инженерите наричат новата кутия Easy-R автоматизирана механична трансмисия. Тя носи комфорта на мързеливото шофиране без натискане на съединител и работа със скоростния лост в натоварен трафик. В момента, в който водачът вдигне крака си от педала на спирачката, автомобилът плавно потегля. Това улеснява тръгването по наклони. Тъй като задействащите механизми се активират само при смяна на предавките, Easy-R страда от далеч по-малка загуба на енергия спрямо конвенционалните автоматични трансмисии. Средният разход на гориво за моделите Logan и Sandero e под 5 л/100 км.

Новата трансмисия Easy-R дебютира на автосалона във Франкфурт заедно с обогатената гама на Dacia с новите специални издания с повишено оборудване Duster Edition и Duster Urban Explorer.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили