Борисов: Нямаме един писмен текст, че „Южен поток” е прекратен, тръбите си стоят

Към днешна дата нямаме един писмен текст, че „Южен поток” е прекратен, тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", съобщи „Фокус”.

„Има ясна заявена позиция, че може да бъде направен газов хъб – газоразпределител около Варна. Това са международни договори още от 2006 година и сме поставени в буфер между санкциите и контрасанкциите”, посочи Борисов и коментира, че това не може да е проблем само на България, но е проблем и на Европейската комисия.

Борисов припомни, че са заварили енергийни проекти, които не са били във вид, в който да бъдат изпълнени с различни противоречия. „Надявам се сега, с това, което правим с ЕК, да постигнем по-ясна позиция. С Шефчович няколко часа дебатирахме именно по тези теми, защото в България имаме няколко комплексни въпроса, които да се решат в пакет. Щастлив съм, че ЕК не ги гледа поотделно”, обясни премиера.

За да изградим газоразпределител в България, са важни интерконекторните връзки, каза Борисов. „Интерконекторът с Румъния така го направиха, че наново трябва да се прави”, коментира Борисов.

Той изрази надежда, че на изборите в Гърция ще се излъчи стабилно правителство, с което страната ни да започне проекта за изграждане на интерконектора и да пристига газ от страна на Гърция или ако там се изгради терминал за втечнен газ. „Със Сърбия също. Има идеи и в Хърватия да се направи терминал”, обясни Бойко Борисов.

„На този хъб са добре дошли всички компании на една борса и да се транспортира газ. Ние нито сме против Северен, нито Южен поток, държим да бъде диверсифицирана доставката на газ и това ще ни даде възможност да постигаме възможно най-добри цени”, каза още министър-председателят.

Той уточни, че няма да се търси партньорство за изграждане на газопреносната мрежа, а България ще инвестира в тръби по старите трасета. „Убеден съм, че в рамките на няколко години ще си избием тръбите и няма да имаме проблем с третия пакет”, обясни Борисов.

Той подчерта, че са взети мерки да няма газова криза и уточни, че хранилището в Чирен е пълно. По думите му, за нас са важни газовите коридори от Азербайджан и Туркменистан. „Държа на „Набуко-Запад” да мине през нашата територия”, коментира премиерът.

Борисов благодари на ЕК, че от 7-те избрани проекти през следващите няколко години, три са български.

Фактът, че еврокомисарят Шефчович е толкова често в България, е показателен. България като географско положение, член на ЕС и НАТО и е на входната врата от Азия и Европа, ни прави много интересни във всяка област, каза още министър-председателят.

„Години наред финансово-икономическата тема беше основна в Брюксел, много ресурс се изчерпа през годината. Минало-неотминало, дойде бежанската вълна. За съжаление, много спорни позиции имат държавите-членки в ЕС и всички нееднозначно приемат спуснатото като квотен принцип”, добави Борисов и посочи, че във времето, в което очакваме да бъдем приети в Шенген, самата идея за свободно движения на хора се промени и даде за пример въвеждането на граничен режим. „Едно време, което повтарям, е не по-малко тежко от финансовата криза. Една от много важните теми – енергийната сигурност, доставки, минаваше все на фона на по-належащите за деня проблеми”, подчерта министър-председателя и коментира, че се радва, че енергийната сигурност и европейския съвета излиза на план, не по-малко важен от финансовата криза и бежанската вълна. „Виждате какви са цените на петрола, газа, в какви диапазони са, което не дава възможност на големите компании да планират в дългосрочен план”, разказа Борисов и поясни, че е договорена платформата за проучване на находищата в „Хан Аспарух”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес