200 ученици нарисуваха послание към шофьорите в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов призова всички шофьори да карат по-бавно и да внимават на пътя, дори ако трябва да преминат опреснителен курс, защото освен шофьори, те са и родители, а децата да придобият навици за безопасно пресичане по пътя за училище. С това послание градоначалникът откри новата общинска инициатива за пътна безопасност, която се проведе на площад "Тройката".

В нея взеха участие над 200 бургаски ученици от 26 училища, които отправиха своите послания за безопасност на пътя към шофьорите. Площадът беше преобразен в площадка по пътна безопасност с улици, пешеходна пътека, светофари и пътни знаци. Най-добрите рисунки ще бъдат отпечатани и раздавани на шофьорите. Инициативата цели да напомни на всички, че децата са най-уязвимите участници в движението.

По-рано днес /15 септември/, кметът Димитър Николов и зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева откриха учебната година в ОУ "Братя Миладинови", в което тази година ще се обучават най-голям брой първолаци - 200, разпределени в 8 паралелки.

За доброто настроение на своите гости учениците бяха подготвили богата програма от песни, танци и стихове, посветени на първия учебен ден.

Тържеството се състоя на обновения със средства на Община Бургас в размер на 220 000 лева училищен двор. Нови плочки, пейки и ограда са част от цялостна реконструкция на дворното пространство пред училището. Следващите етапи догодина предвиждат изграждане на спортни игрища и площадка за пътна безопасност в двора.

Кметът Димитър Николов пожела на всички ученици всеотдайност, трудолюбие и с лекота да преодоляват всяка трудност по пътя на знанието. Той допълни, че Община Бургас е подготвила проект за модернизация на всички спортни площадки в училищата и още веднъж призова учениците да пресичат внимателно, а техните родители да шофират отговорно.

Директорът на учебното заведение Бочко Бочев посочи, че тази година за пръв път в първи клас в ОУ "Братя Миладинови" влизат 200 деца.

1300 ученици от 1-ви до 8-ми клас прекрачиха днес прага на Основно училище "Братя Миладинови". Общо техният брой в Бургас е над 25 000. Всички 48 училища на територията на града посрещнаха учениците си в приветлив и обновен вид. Тържествено бе отбелязан 15 септември и в детските градини.

За безопасното придвижване на ученици и родители до учебните заведения и с надеждата повече бургазлии да пътуват с автобуси, а не с автомобили през цялата година Община Бургас осигури безплатно пътуване на първия учебен ден във всички линии на градския транспорт и в маршрутките. Инициативата "На училище с автобус" се реализира в рамките на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони