Стоилов е треньор на най-евтиния отбор в ШЛ

ШАМПИОНСКАТА ЛИГА В ЧИСЛА И ФАКТИ

Пет испански отбора
За първи път една нация има пет отбора в групите – “Барселона”, “Реал” (Мадрид), “Атлетико” (Мадрид), “Валенсия” и “Севиля”, който влезе в турнира като победител в Лига Европа. Испания е и най-успешната държава в Шампионската лига с 14 купи, следват Италия и Англия с по 12.

Повече пари за клубовете
УЕФА увеличи с 25,4% премиите за 32-ата отбора, които ще поделят 1,257 млрд. евро. За влизане в групите се полагат 12 млн. евро (досега 8,6 млн.), за победа – 1,5 млн. (досега 1 млн.).

Играчи за 7,7 млрд. евро
Общата цена на футболистите в групите на Шампионската лига този сезон е 7,7 млрд. евро според сайта Transfermarkt. Най-високо се котират Кристиано Роналдо и Лионел Меси – по 120 млн. евро, най-скъпият отбор е “Реал” (Мадрид) – 715,5 млн. евро, най-евтиният е “Астана” – 14,5 млн. евро.

Меси и Роналдо равни по голове
Роналдо и Меси имат по 77 голове. Кристиано ги реализира в 115 мача за “Манчестър Юнайтед” и “Реал” (Мадрид), а Лео – в 99 мача за “Барселона”. Най-резултатни от отборите са “Реал” – 269 попадения, пред “Барселона” – 249.

Шави е с най-много мачове
Рекордьор по мачове е Шави от “Барселона” със 151 изиграни срещи – с една повече от Икер Касияс (вече в “Порто”). Трети е Райън Гигс от “Манчестър Юнайтед” със 145 двубоя.

Два дебютанта
Този сезон в групите ще дебютират белгийският “Гент” (който за първи път стана шампион) и казахстанският “Астана” с треньор Станимир Стоилов. В този формат на турнира дебютант е и „Борусия“ (Мьонхенгладбах).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ