Kорнелия Нинова поздрави мюсюлманите по случай Курбан Байрам

Премиерът Борисов освободи от длъжност пиара на правителството, блъснал репортер

Камион тръгна сам през шуменски булевард, потроши врати и стена

Задържаха 19-годишен криминално проявен, откраднал лек автомобил

Броят на мигрантите на гръцкия остров Лесбос отново надхвърли 10 000

Откриха мъртво бебе на сметището край хасковското село Гарваново

Кабул под ракетен обстрел по време на речта на президента Гани за Курбан Байрам

Христо Чучев: Жена ми още няма сватбена рокля Българката се облича много добре, но прекалява с грима, отбелязва модният дизайнер

273 деца са отпаднали от училище в Търновско за година От РИО са сигнализирали прокуратурата за новосъздадени семейства от невръстни момичета и момчета в Горнооряховско, Еленско и Полскотръмбешко

Потушиха пожара край Карлово, който вчера се разгоря отново

Спипаха контрабандни цигари в тайници на на два камиона на МП Лесово

16-годишен е заподозрян в палеж на камион

Откриха множество човешки кости в частен имот в Козлодуй

Спипаха мъж с ефективна присъда на свобода

Откриха оранжерия за канабис в Бяла черква Полицията е иззела 28 саксии с коноп, лампи, вентилатори и влагометри

Мартен бойкотира екодискусия заради отсъстващи институции

Инициативен комитет от град Мартен бойкотира обявената публична дискусия как да се ограничат „отрицателните въздействия върху здравето на хората и околната среда на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене“ край Русе. „Само си губим времето, щом ги няма всички представители на заинтересовани институции“, заявиха хората и напуснаха насрочената среща от зам.областния управител на крайдунавския град Станимир Станчев.

Преди да си тръгнат, от Инициативния комитет показаха снимки от строителната площадка на фирма „Полисан“. Те твърдят, че въпреки разпоредбата да спре строителството, на обекта се работи денонощно.

Напрежението в Мартен ескалира през пролетта, когато жителите му заплашиха да затворят Дунав мост заради инвестиционното намерение на „Полисан“АД да разшири многократно дейността си на тяхна територия. Хората негодуват, че дружеството иска да вдигне производството си на гудрон и битум 20 пъти от 10 000 на 200 000 т годишно. Новата инсталация за хидрокрекинг пък ще преработва 250 000 т мазут и котелни горива в бензин и дизел на година.

Разпоредена проверка на областния управител на Русе Стефко Бурджиев откри незаконен строеж на вакуум колона, 2 бетонни площадки и 12 резервоара към съществуваща инсталация за производство на гудрон от „Полисан“.

Освен 2 констативни акта на „Полисан“, РДНСК и РИОСВ издават предписания на няколко фирми в КТМ да изградят пречиствателни станции, канализация и депо за съхраняване на отпадъците от дейността им. Взетите проби от екоинспекцията не засичат замърсяване на Дунава.

До 5 септември т.г. трябваше да се изясни как са одобрени плановете за промяна на статута на урегулираните поземлени имоти от предимно производствен в изключително производствен, уточниха от областната управа. Ще се изготви и оценка за здравния риск на населението в Мартен. Докладите на РИОСВ и РЗИ са готови. Целта е да се ограничат отрицателните въздействия върху здравето на хората и околната среда.
Снимка авторът

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.