Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370 Тексаска компания възобновява търсенето на изчезналия боинг

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Мартен бойкотира екодискусия заради отсъстващи институции

Инициативен комитет от град Мартен бойкотира обявената публична дискусия как да се ограничат „отрицателните въздействия върху здравето на хората и околната среда на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене“ край Русе. „Само си губим времето, щом ги няма всички представители на заинтересовани институции“, заявиха хората и напуснаха насрочената среща от зам.областния управител на крайдунавския град Станимир Станчев.

Преди да си тръгнат, от Инициативния комитет показаха снимки от строителната площадка на фирма „Полисан“. Те твърдят, че въпреки разпоредбата да спре строителството, на обекта се работи денонощно.

Напрежението в Мартен ескалира през пролетта, когато жителите му заплашиха да затворят Дунав мост заради инвестиционното намерение на „Полисан“АД да разшири многократно дейността си на тяхна територия. Хората негодуват, че дружеството иска да вдигне производството си на гудрон и битум 20 пъти от 10 000 на 200 000 т годишно. Новата инсталация за хидрокрекинг пък ще преработва 250 000 т мазут и котелни горива в бензин и дизел на година.

Разпоредена проверка на областния управител на Русе Стефко Бурджиев откри незаконен строеж на вакуум колона, 2 бетонни площадки и 12 резервоара към съществуваща инсталация за производство на гудрон от „Полисан“.

Освен 2 констативни акта на „Полисан“, РДНСК и РИОСВ издават предписания на няколко фирми в КТМ да изградят пречиствателни станции, канализация и депо за съхраняване на отпадъците от дейността им. Взетите проби от екоинспекцията не засичат замърсяване на Дунава.

До 5 септември т.г. трябваше да се изясни как са одобрени плановете за промяна на статута на урегулираните поземлени имоти от предимно производствен в изключително производствен, уточниха от областната управа. Ще се изготви и оценка за здравния риск на населението в Мартен. Докладите на РИОСВ и РЗИ са готови. Целта е да се ограничат отрицателните въздействия върху здравето на хората и околната среда.
Снимка авторът

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.