Шефчович: Преди хъб се нуждаете от интерконектори

Преди изграждането на хъб са необходими междусистемни газови връзки. Европейската комисия осъзнава необходимостта от енергийната свързаност между централната част на Европа, Балканите и Западна Европа. Това заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, който е на посещение в България за участието в енергиен форум, предаде БГНЕС.

Според Шефчович конфликтът в Източна Украйна е хвърлил по-голяма светлина върху ситуацията с транзита на природен газ и възможностите за подобряването на енергийната сигурност.

"България може да бъде една от страните, които ще се възползват от въвеждането на енергиен съюз", категоричен е Шефчович и добави: "България ще спечели от газификацията, от проектирането на електроенергийната си мрежа и разпределението. Тя става един естествен енергиен център".

Той смята, че това, което се прави в България, трябва да се свърши и на европейско ниво. "Трябва да премахнем тези изкуствени бариери, за да можем да създадем един единен пазар", посочи Шефчович. Според него Европа има най-голяма възможност да въздейства върху енергийните цени.

Шефчович подчерта, че преди да се говори за енергиен хъб е важно да бъдат създадени интерконекторните връзки. Само чрез достъпа до различни източници на газ може да се добави стойност към създаването на хъб, посочи още той. По думите му държавите около този хъб също трябва да имат достъп до този център и да съдействат за създаването му.

"В Европа са необходими решения, които да не променят баланса в доставките на природен газ", се обяви заместник-председателят на ЕК.

Относно Иран и неговите газови перспективи Шефчович посочи, че там нещата се развиват в благоприятна посока и може да се очаква в началото на следващата година санкциите да бъдат отменени и се очаква първо мощно възвръщане на пазара на суров петрол. Освен това Ислямската република може да играе важна роля по въпросите, свързани с енергийната сигурност.

В рамките на форума участва и вицепремиерът по управление на европейските фондове Томислав Дончев, който посочи, че повече от всякога се нуждаем от енергиен съюз. По думите му междусистемната свързаност не е само национален проблем, а международен. "Не намеренията, а тръбите могат да ни свържат", категоричен беше той.

Дончев заяви, че са необходими нови технологии и иновации в бранша, като визира създаването на интелигентни мрежи. Според него Европейският енергиен съюз ще е успешен, когато страните се договорят за достъп до енергийни ресурси. Според него общото между кризата с бежанците, дълговата криза и предизвикателствата пред енергийния сектор е в това, че това са нови предизвикателства, които обаче не могат да бъдат решени самостоятелно.

Външният министър Даниел Митов пък заяви, че енергийната сигурност на Европа минава задължително през България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес