Осъдиха община Девин за заледен път

Катастрофирал осъди община Девин за неопесъчен път.

Районният съд в Девин наложи управата да плати 525 лв. обезщетение на Евгения Пеева, за щетите по Пежо 309, с което синът й катастрофирал в центъра на родопския град. Инцидентът станал около 8.30 ч. сутринта на 26 февруари т.г. на 50 метра от участък, който пропадна заедно с павилион в реката по време на бедствието преди това, до техникума в центъра на града.

"Движението беше отбито заради пропадналия участък и трябваше да спра, за да мине другата кола и тогава да премина аз, но не можах, движех се с 20 км/ч не личеше да има лед, но асфалтът е бил заледен от дъжда предната вечер и колата стана неуправляема от леда", разказва 44-годишният Борислав Пеев. Пежото му се блъска в УАЗ - 469-Б и е със значителни имуществени вреди след катастрофата. Той доказва със снимки и свидетели, че пътят е бил заледен и неопесъчен.

Фирмата, която има сключен договор да поддържа пътя, е получила акт, че не е опесъчила същия ден, и глоба от 20 лева, става ясно в съдебна зала. Свидетели са категорични, че асфалтът е изглеждал мокър, но силно пързалял и не било опесъчено. А вещо лице установява, че пежото се е движело с 20-22 км /ч в участъка и е направило спирачна следа от 15 метра, а щетите от катастрофата по автомобила са за 1673 лв.

Семейството поиска обезщетение от 1050 лв., но съдът присъди да получат 525 лв. и 300 лв. за лихви и съдебни разноски с мотиви, че вина за инцидента имат и поддържащият пътя, и шофьора.

"Нямам никаква вина, от общината и поддържащата пътя фирма твърдят, че е било опесъчено, което не е вярно и се доказва с акта на фирмата Твърдят също, че съм шофирал с несъобразена скорост, което очевидци доказват, че не е така, но съда не го взе под внимание. Ще обжалвам решението в Окръжен съд, защото искам да има справедливо обезщетение", заяви Пеев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони