Всеки пети ученик - дебел, а от първолаците - всеки трети

Министрите Москов и Кралев обявиха правителствената програма „За здраво поколение“ на дискусия на „Труд“ и „24 часа“

20%, или всеки пети ученик между 6 и 19 г., са със свръхтегло. А при първолаците - 30,2 %, или всеки трети. Преди десет години стряскащите проценти са били наполовина. Не само това, но и 60% от подрастващите са с гръбначни изкривявания, съобщи вчера спортният министър Красен Кралев на дискусията „Здрави в училище“, организирана от „Труд“ и „24 часа“.

За да се бори със затлъстяването, обездвижването и болестите, които те причиняват, правителството е изработило националната програма „За здраво поколение“. А стартът й бе даден вчера на форума от спортния министър и здравния му колега - д-р Петър Москов.

„Модерна е тази държава, която осигурява на своите граждани условия за здравословен живот“, каза д-р Москов. Той посочи, че подходът на разпокъсаната държава и усилията й, на неправителствените организации, спортни клубове и родители, до този момент не водят до резултати. „Затова правителството, премиерът, спортният министър, Министерството на здравеопазването и на образованието започваме програмата „За здраво поколение“ с идеята да привлечем вниманието на цялата общественост, за да постигнем създаване на здравословни условия за живот“, каза д-р Москов. Програмата цели правилно хранене, активен начин на живот и двигателна култура на децата и учениците, масирана информационна кампания в училище, насочена към учениците и родителите. Тя ще оказва превенция срещу алкохола и наркотиците, към които посягат тийнейджърите. Проектът ще получи финансиране с бюджета за 2016 г., а още следващата седмица ще се разкрие фейсбук страница, която също ще се нарича „За здраво поколение“. На нея ще има важни съвети и ще се извършват консултации със специалисти.

А още вчера започнаха масови проверки на училищните бюфети. „Има машини, от които извират благини като джънк фуд - чипсове, снаксове, всевъзможни неща, пълни със захар, сол и всичко останало. Това ще бъде прекратено! А до края на следващата седмица ще има предписания тези апарати да се махнат“, посочи Москов. Друга негова цел е въвеждането на данък вредни храни.

„Битката с обездвиждането трябва да започне в най-ранна възраст от дома и да продължи в училище. Защото в момента сме на път да загубим борбата с компютрите и електронните игри. Отглеждаме малки тв зомбита, както наскоро ми каза един европосланик“, допълни Красен Кралев. Той е успял да се пребори чрез законова поправка да осигури трети час по физическо. „От пети клас нагоре залагаме в този час да влизат професионални треньори, които да направят децата по-активни и да ги „запалят“ по даден спорт“, каза още Кралев. Третият час по физическо от 1-ви до 4-ти клас ще се води не от началната учителка, а от учител по физическо.

Министър Красен Кралев:

733 училища нямат спортна база

733 училища у нас нямат спортна база, съобщи Красен Кралев, министър на младежта и спорта на дебата „Здрави в училище“.

„300 училища от общо 2433 у нас не разполагат със салони за физическо възпитание, в други 433 часовете се водят в пригодени за целта помещения - каза Кралев. - Стряскащо е, че 80% от българите на възраст между 18 и 60 години имат незадоволителна физическа активност.“

Кралев добави, че посланик на европейска страна у нас му казал, че сме на път да загубим битката с компютрите, „отглеждайки малки тв зомбита“. Но се надява накрая спортът да изиграе решителна роля в изграждането на здравословни навици у младите.

Правителството ще прави пълна инвентаризация на спортната база в училищата. После ще изготви и обезпечи мащабна програма за доизграждането и реновирането й.

„Трябва да говорим не за физическо възпитание, а за физическа култура - обобщи Кралев. - Битката с електронните игри и телевизията още не е загубена, но топката е у нас - родители, училище, държава.“

Министър д-р Петър Москов:

Край на сол, захар и кофеин над нормата в храните!

Следващата седмица ще представим концепцията на правителството за данък обществено здраве. Тя включва информационна кампания и допълнителен данък за вредните храни, съдържащи ясно и доказано над допустимите количества сол, захар и кофеин. Трите министерства - на здравеопазването, на спорта и на образованието ще осигурим различен модел на информационна кампания в училищата. В момента там едни отегчени от живота лелки и чичковци, обясняват на учениците някакви неща, написани през 1972 г. А трябва да направим така, че казваното от нас да е достъпно, интересно и чуваемо от децата. Ако всички заедно наложим, че е модерно и интелигентно да се живее здравословно, тогава наистина поколението, което расте, ще има различен начин на живот от нашия.

Но когато в напитка, десерт или в каквото и да било се съдържа захар, сол или кофеин, което е половината от съдържанието на продукта, това не трябва да продължава да е така! Добре е, че в индустрията срещаме по-скоро разбиране за промените. Да подчертая, че идеята за данък вредни храни не е свързана с основни храни като хляб, мляко, месо, а говорим само за продукти, без които можем, като чипсове и енергийни напитки. И това не е удар срещу когото и да било.

Нека в съответната безалкохолна напитка количеството захар например падне под нормите, които експерти като проф. Донка Байкова ще напишат, и за тях няма да се плаща допълнителен налог! Обещавам да работя и по идеята да не се допуска реклама на вредни храни и напитки, която е насочена към деца.

Проф. Донка Байкова:

Е-та в тутманици и тестени закуски

„Вредните Е-та трябва да се ограничат в детските храни. Те правят малчуганите и подрастващите алергични. За да бухват некачествените брашна, производителите поставят много Е-та! Има ги и в тутманици, и в останалите тестени закуски“, заяви проф. Донка Байкова, ръководител на Катедрата по превантивна медицина във Факултета по обществено здраве в София.

Тя съветва вместо вредните чипсове, снаксове, пасти и вафли, които консумират децата, родителите да ги научат да закусват различни видове зърнени асортименти. Например овесени ядки, сусамово или ленено семе, овкусени с чаена лъжичка мед и 4-5 лъжици кисело мляко, които са полезна, чудесна и засищаща закуска.

Здравословен е и сандвичът от пълнозърнест хляб с лютеница или с маслинова паста, може да се прибави и белтъчна компонента, но на базата на нискомаслен млечен продукт. „Вариант също е извара с печена чушка, филийка с извара и кисело мляко, което представлява добър млечен пастет, който детоксикира черния ни дроб“, каза още проф. Байкова. Един банан също е достатъчна закуска.

Проф. Байкова обаче е скептична, че 10% данък вредни храни ще се отрази съществено на ученика или подрастващия, който няма да разбере, че любимият му пакет от 1 лв. е станал 1,10 лв. „А всеки грам неизразходван въглехидрат от простите захари се трансформира в енергиен запас под формата на мазнини, т.е. децата ни затлъстяват“, каза още Байкова.

Д-р Султанка Петрова (ПФ):

В училище продават енергийни напитки

„До мен преди дни достигна сигнал, че в училище се продават енергийни напитки. Това не трябва да се случва, а проверяващите задължително да се обучават какво е забранено чрез нормативната уредба“, заяви депутатката от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова на дискусията, организирана от „Труд“ и „24 часа“. Народната представителка посочи, че хората, които приготвят храната на децата в училищните бюфети, не са обучени и не знаят какво трябва да съдържа тя. „Друг е въпросът, че в някои училища храната се доставя чрез кетъринг, т.е. въобще не се знае какво съдържа“, завърши д-р Петрова.

Елена Хаджигенова, „БГ мама“:

Часовете по физическо да са без оценка!

„Най-напред трябва да накараме нашето дете да чете книги и да спортува без значение какво. Защото когато попадне в спортната зала, то ще е далеч от улицата и от наркотиците“, заяви Елена Хаджигенова от „БГ мама“ по време на дискусията. Тя призова образователното министерство да премахне норматива и часовете по физическо да са без оценка. „Оценките демотивират децата, особено тези, които са с по-ниска подвижност“, каза още Хаджигенова. Децата трябвало още от малки да спортуват, защото, без родителите да предполагат, някои малчугани в бъдеще стигали и до медали.

Константин Папазов-Тити:

Спортът е най-мощният съюзник на здравето

„Спортът е най-мощният съюзник на здравето - каза Константин Папазов. Тити просълзен си спомни за своя учител по физическо. - Младен Младенов (б.а. - бащата на големия баскетболист Георги Младенов) беше вълшебник, запалил е хиляди деца по спорта. За липсата на спортни навици у децата сме най-виновни ние, родителите. Наша работа е да възпитаме децата си да спортуват и да се хранят здравословно. Това е прекрасна инициатива на няколко министерства, която трябва да прерасне в кауза. Защото тук няма различни мнения и политиканстване - всички искат децата да растат здрави и щастливи.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве