Всеки пети млад българин иска да емигрира

Близо 19% от гимназистите, завършили тази година образованието си у нас, планират да напуснат България. Това показа проучване на Икономическия и социален съвет (ИСС), проведено сред 2130 ученици, завършили образованието си в български училища. Около половината от заявилите желание да емигрират планират това да се случи в следващите 2-3 години, а 10% от тях - още сега.

Същевременно 70 на сто от абитуриентите от малките населени места желаят да заживеят в големите областни градове, като най-предпочитана е столицата.
Според председателя на ИСС Лалко Дулевски и в двата случая става въпрос за ученици от елитни гимназии, с висок успех, чиито родители също са добре образовани.

Липсата на работа и ниското заплащане е основен мотив децата да мислят за смяна на местожителството. Освен това всеки четвърти ученик не вижда бъдеще в България заради лошото висше образовение. Според анкетираните ниското качество на образованието е по-страшно дори от лошите пътища и здравеопазване, от корупцията.

16% от децата, които се канят да напуснат страната, искат да живеят в България, но се сблъскват с проблеми, които според тях едва ли ще се решат в близко бъдеще.

От ИСС посочват, че се откроява тенденция младежите от по-малките населени места да планират да напуснат страната заедно със семействата си. А учениците от големите градове предпочитат да направят тази крачка сами. Според проучването 70% от заявилите желание да напуснат страната планират да отидат при свои близки в чужбина.

Един среден
областен град
изчезва на година

За последните 6-7 години, откакто започна икономическата криза, ежегодно от страната ни трайно излизат между 50 и 70 хил. българи. Това каза вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Един среден областен град изчезва на година“, обобщи Димитров. Според думите му на ден имигрират между 150 и 170 българи.

„Отиват и по-голямата част от тях не се връщат. За съжаление тази демографска катастрофа, в която се намира страната, се задълбочава“, каза той. Като причина за негативната тенденция Димитров посочи липсата на нормални доходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини