Кралев: Физическата активност подобрява образователните постижения на учащите

Физическата активност подобрява цялостно образователните постижения на учащите. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на кръгла маса в Национална спортна академия „Васил Левски“ на тема „Добри практики за масов спорт и здраве“. Той цитира данни, изнесени по време на среща на спортните министри в Латвия, съобщиха от Министерството на младежта и спорта.

Кръглата маса в НСА бе част от инициативата Европейска седмица на спорта #BeActive, която в България се провежда от 14 до 20 септември.

„По време на срещата на министрите на спорта в Латвия през май тази година бе подчертано, че промоцията на физическата активност е приоритет в сферата на спорта. Бе отбелязано също, че има безусловни свидетелства, че физическата активност подобрява цялостно образователните постижения на учащите. А сътрудничеството на образователните институции със спортните клубове води до увеличаване на броя деца, практикуващи спорт в училищата“, каза Кралев, който представи европейската политика в сферата на физическата активност и мястото на България в нея.

Целта на стратегията на Европейската комисия е до 2025 г. физическото обездвижване в Европейския регион да намалее с 10% в сравнение с нивото, регистрирано през 2010 г.

Международна експертна група на Европейската комисия е развила план за действие за 2014-2017 г., препоръките, от който се обособяват в четири основни секции. Първата адресира промоцията на физическото образование в образователна среда от ранна детска възраст. Втората е насочена към взаимодействието между училищния и спортния сектори, а третата и четвъртата секции се занимават съответно с важността на взаимодействията между училищата и местните власти, и училищата и частния сектор.

„Както виждате, международната експертна група поставя ударението специално върху образователния сектор. Това е въпрос, стоящ високо в дневния ред на Европейския съюз”, отчете Кралев.

Заключенията на Съвета на министрите ще бъдат разработвани в следващите месеци и предложени за обсъждане на Съвета на министрите на спорта в края на ноември тази година. Преобладава обаче мнението, че има необходимост от увеличаване на часовете по физическо възпитание.

В тази връзка Кралев обърна внимание на факта, че в крак с европейските тенденции, Министерството на младежта и спорта е успяло да се пребори в Закона за училищното и предучилищното образование, който в момента е на второ четене в парламента, да влезе поправка, която позволява професионални треньори да преподават в третия час по физическо образование на учениците от 5 клас нагоре. Физическото образование за децата от първи до четвърти клас пък ще се води от преподаватели по физическо. Министърът отново сподели идеята да се даде право на университетите да регистрират спортни клубове и да могат да кандидатстват за държавно финансиране, което би довело до формирането на силни университетски лиги по различни видове спорт.

„Аз съм убеден, че ако успеем да затворим този цикъл - да мотивираме подрастващите към физическа активност и след това да им дадем възможност за системни занимания със спорт в университетите, ще подобрим не само здравния статус на нацията, но и ще положим основата за нови победи на българския спорт“, заключи Кралев.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков заяви, че без спорт, не може да имаме здрава нация.

„Колкото повече български граждани спортуват, колкото повече млади хора спортуват, толкова по-малко работа ще имат нашите лекари, медицински сестри, лечебни заведения. В този смисъл, лично министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ме натовари да заявя категоричната му подкрепа към стремежа на министър Кралев да насърчава спорта и физическата активност на всички български граждани“, каза зам.-министър Шарков.

В кръглата маса взеха участие още ректорът на Национална спортна академия проф. Пенчо Гешев, Петър Ангелов - председател на Българската асоциация „Фитнес и Здраве“, Ирен Цветкова - председател на Асоциация „Спорт за всички“, Ласка Ненова – мениджър кампании за Европа на „Nowwe move“, д-р Ангел Георгиев - председател на Национално представителство на студентските съвети, Иван Кутуев - председател на Студентския съвет на НСА, Ирена Димитрова – директор на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ в Столична община, общинският съветник Анатоли Илиев, Любка Алипиева – главен експерт в дирекция Образование и образователно съдържание на Министерство на образованието и науката, преподаватели и студенти в НСА и др.

Европейската седмица на спорта #BeActive има за цел да популяризира спорта и физическата активност в цяла Европа. В нея могат да се включат всички желаещи, независимо от възраст, опит и спортно ниво.

Лица на кампанията са именитите ни спортистки Ивет Лалова, Александра Жекова, Станилия Стаменова и мъжкият ни национален отбор по волейбол.

Събитията от Европейската седмица на спорта в България се реализират по проекта "Предизвикай себе си: Бъди активен", изпълняван от Министерство на младежта и спорта и подкрепен от Програма "Еразъм+" на Европейската комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини