82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Изборите в цайтнот: Само 468 избиратели ще могат да гласуват в една секция

В една избирателна секция в голям град с районни кметове ще могат да гласуват максимум 468 избиратели при регламентирания по закон 13-часов изборен ден, показа проучване на „Труд“. Това ще затрудни секциите с повече гласоподаватели, ако повечето от тях решат да се разходят до урните.

Според експеримент, възложен от Конституционния съд през 2009 г., минималното време, за което един избирател може да подаде гласа си, е около 50 секунди, без да се брои престоят в кабината за гласуване. Експертизата приема, че технически са могли да гласуват 936 избиратели в една секция. Експериментът е правен за гласуване за парламент, когато се пуска една бюлетина. На предстоящите избори в кварталните села на големите градове – София, Варна, Пловдив, ще гласува с по 5 бюлетини – за кмет на община, за общински съветници, за районни кметове, за кмет на селото и за референдум. В градовете с райони и най-малките населени места бюлетините ще са 4, а в най-масовия случай 3 – за кмет, съветници и референдум. В най-добрия случай избирателите или комисиите ще изпаднат в цайтнот – термина от шахмата, когато играч няма време да обмисля ходовете си.

Бюлетините ще се пускат в 2 различни урни – за местни избори и за референдум. Дори и да не смятаме времето, прекарано в тъмната стаичка, а то няма да е малко заради отбелязването на преференция за съветници, ще ни трябват поне 100 секунди. Те ще са необходими на комисията, за да намери името в списъците, да скъса и даде бюлетини и т.н. Това ще рече, че в една секция ще могат да гласуват максимум 468 души.

От ЦИК препоръчват, където е възможно, да се поставят по 2 тъмни стаички, за да се съкрати времето. Избирателите обаче пак ще губят време за проверка на бюлетини и подписи пред двете урни. Говорителят на комисията Камелия Нейкова не очаква да има проблеми от този тип.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.