Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Изборите в цайтнот: Само 468 избиратели ще могат да гласуват в една секция

В една избирателна секция в голям град с районни кметове ще могат да гласуват максимум 468 избиратели при регламентирания по закон 13-часов изборен ден, показа проучване на „Труд“. Това ще затрудни секциите с повече гласоподаватели, ако повечето от тях решат да се разходят до урните.

Според експеримент, възложен от Конституционния съд през 2009 г., минималното време, за което един избирател може да подаде гласа си, е около 50 секунди, без да се брои престоят в кабината за гласуване. Експертизата приема, че технически са могли да гласуват 936 избиратели в една секция. Експериментът е правен за гласуване за парламент, когато се пуска една бюлетина. На предстоящите избори в кварталните села на големите градове – София, Варна, Пловдив, ще гласува с по 5 бюлетини – за кмет на община, за общински съветници, за районни кметове, за кмет на селото и за референдум. В градовете с райони и най-малките населени места бюлетините ще са 4, а в най-масовия случай 3 – за кмет, съветници и референдум. В най-добрия случай избирателите или комисиите ще изпаднат в цайтнот – термина от шахмата, когато играч няма време да обмисля ходовете си.

Бюлетините ще се пускат в 2 различни урни – за местни избори и за референдум. Дори и да не смятаме времето, прекарано в тъмната стаичка, а то няма да е малко заради отбелязването на преференция за съветници, ще ни трябват поне 100 секунди. Те ще са необходими на комисията, за да намери името в списъците, да скъса и даде бюлетини и т.н. Това ще рече, че в една секция ще могат да гласуват максимум 468 души.

От ЦИК препоръчват, където е възможно, да се поставят по 2 тъмни стаички, за да се съкрати времето. Избирателите обаче пак ще губят време за проверка на бюлетини и подписи пред двете урни. Говорителят на комисията Камелия Нейкова не очаква да има проблеми от този тип.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.