Лукарски: Заставам зад исканията на бизнеса за цената на тока

Заставам зад справедливите искания на бизнеса за цената на тока. Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски пред БНТ и добави, че от самото начало е застанал на страната на бизнеса по въпроса за тока.

Лукарски посочи, че заедно с енергийния министър Теменужка Петкова и с Владислав Горанов - финансовия министър, са изготвили наредба, с която се дават преференции за бизнеса и за по-големите консуматори по отношение заплащането на такса „Задължение към обществото”. Той обясни, че наредбата трябва да олекоти вдигането на цената на тока за големите консуматори и промишлена електроенергия.

„Като министър на икономиката от самото начало, когато се заговори за вдигането на цената на тока заявих, че това действие не е полезно и ще се отрази на абсолютно всички крайни продукти, които потребяваме”, коментира още Лукарски.

Министърът на икономиката коментира и проверките на горивата. По думите му сигналите за манипулации на количеството и качеството на гориво намаляват все повече. Лукарски бе категоричен, че тези проверки не са кампанийни и продължават.

"Вчера в Габрово констатирахме цистерна с 10 т гориво, която зарежда в голямата бензиностанция и при измерването на пробите за качеството на горивото на дизела се оказва, че близо 1/5 от литъра е вода”, разказа министърът.

Според него, проблемът е, че все още няма единна система на НАП, Агенция „Митници” и ДАМТН. Това би улеснило работата на институциите, смята Лукарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес