Владимир Путин към Запада: Да борим заедно терора!

Широка коалиция заедно с Асад била решението за Сирия

Кремъл убеден, че САЩ използват терористи за користни цели

Москва отхвърля обвиненията, че е виновна за бежанската вълна в Европа

Руският президент Владимир Путин обвини Запада, че използва терористи, за да реализира геополитическите си амбиции в Близкия изток. Той призова към обединяване на усилията на международната общност за битка срещу „Ислямска държава” в Сирия, вместо срещу диктатора Башар ал Асад.

„Трябва да се оставят на страна двойните стандарти и прякото или косвено използване на терористични групировки за конюнктурни цели като смяната на „неприятни” правителства”, заяви Путин на среща на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност в Душанбе. И се зарече Русия да продължи да оказва военна помо на Асад.

Той псочи, че в халифата има бойци от ЕС, Русия и много бивши съветски републики, които могат да се върнат в страните си. Затова „елементарната логика и отговорността за глобалната и регионалната сигурност изисква широка коалиция срещу тази заплаха”.

Путин отхвърли обвиненията, че засилването на руската военна намеса в Сирия е предизвикала бежанския талаз в ЕС. „Не може да се прехвърля проблемът от болната глава на здравата, ако Русия не подкрепяше Асад, ситуацията в Сирия щеше да е по-лоша и от тази в Либия и бежанците щяха да са много повече”, заяви той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков скастри колегата си от Белия дом Джош Ърнест, който предупреди, че Русия върви към пълна международна изолация. „Това не е възможно”, заяви Песков. И допусна преговори между Путин и Барак Обама за Сирия.

От Пентагона заявиха, че Русия е пратила в новата си ВВС база в Латакия 7 танка Т-90 и артилерия, там се инсталирали жилищни модули за 1500 души и имало “стотици” руски воини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят