Европейски астронавт управлява роувър на Земята от Космоса

Европейски астронавт демонстрира възможността за прецизно управление на намираща се на Земята машина от височина 400 километра, където е Международната космическа станция, пише Space, цитиран от "Фокус". На 7 септември астронавтът Андреас Могенсен от Европейската космическа агенция (ЕКА) за пръв път контролира роувър от Космоса чрез система, която му позволява да усеща силите на натиск върху роботизираната ръка на роувъра. Астронавтът успя дистанционно да вкара малък, заоблен ключ в контролен панел. Според ръководителя на експеримента Андре Шиле това е първата по-рода си демонстрация в историята на космическите полети. “Той не е управлявал роувър никога преди, но се оказа, че контролът е много интуитивен”, посочва Шиле. “При първия опит Андреас достигна контролното табло и вкара ключа за 45 минути, а при втория - за 10 минути, показвайки колко бързо се усвоява това умение.”

Астронавтът е успял да “усети” какви движения трябва да извърши и как роувърът реагира на прилагания от него натиск върху устройство на борда на МКС, въпреки едносекундното забавяне между случващото се в орбиталната станция и на Земята. Екип, включващ представители на ЕКА и дипломанти от Делфтския технологичен университет, е създал софтуерни модели, които компенсират забавянето.

Сигналът от МКС преминава през няколко междинни спирки преди да достигне до чакащия роувър. След напускането на станцията сигналът отива до сателит в геосинхронна орбита на 36 хиляди километра височина, след това до наземна станция в Ню Мексико в центъра “Джонсън” на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) и накрая стига до крайната цел по трансатлантически кабел. Пътуването в двете посоки е над 144 хиляди километра или почти половината разстояние между Земята и Луната.

Експериментът, наречен Interact, има за цел разработката на технология за дистанционно управление на операции от Космоса. В бъдеще системата може да се използва в лунни бази или за изследване на Марс, посочва ЕКА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии