Два метеора ударили едновременно Земята преди 458 млн. години

Шведски учени са намерили доказателства, че два метеора са ударили Земята едновременно преди приблизително 458 милиона години, пише Live Science, съобщава "Фокус".

Изследователи от Гьотенбургския университет са открили два кратера в областта Йемтланд в централната част на Швеция. Метеорите, формирали кратерите са паднали на едва няколко километра един от друг в един и същи момент, според Ерик Щуркел, преподавател по геофизика в университета и член на екипа, изследващ новооткритите кратери.

Когато метеоритите са се сблъскали със Земята, Йемтланд е било морско дъно, намиращо се на 500 метра под повърхността на водата. Единият от кратерите, образуван от космическите скали е огромен. Диаметърът му е 7.5 километра. Сечението на по-малкия е 700 метра.

Анализът на взетите от кратерите проби показва, че те са се формирали по едно и също време. Налице е идентична геоложка последователност или с други думи еднакви скални пластове. Седиментите, натрупани в кратерите през последвалите хилядолетия също датират от едно и също време. Метеорите са ударили Земята вероятно след сблъсък на два големи астероида в астероидния пояс между Марс и Юпитер преди около 470 милиона години.

При падането си метеорите са изтласкали водата под тях, оставяйки две огромни сухи ями в морското дъно в продължение на приблизително 100 секунди, отбелязват изследователите. “След това водата се е върнала обратно, носейки със себе си части от метеоритите, смесени с материал, изхвърлен по време на експлозията, образувайки гигантска вълна, която е откъснала парчета от морското дъно”, обяснява Щуркел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл