Бъчварова: България е на трето място по трафикиране на културни ценности

Трафикът и унищожаването на културни и исторически обекти, намиращи се в зони на конфликт като Ирак и Сирия е феномен, който набира много голяма скорост и се определя като изключително тежко военно престъпление. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на конференция на тема "Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия", съобщи "Фокус".

"Разрушаването на храмовете в Палмира увеличи тъжната статистика на безвъзвратно изгубените следи на древните цивилизации. Днес повече от всякога са необходими обединени и решителни мерки за преустановяването на това, което наричаме целенасочено унищожаване на историята, на което сме свидетели", заяви Бъчварова.

Тя обясни, че това престъпление се отнася и към унищожаването на нашата цивилизация, надявам се то да остане само опит. "Чест е с отговорността ми на министър на вътрешните работи да се срещна с вас, за да бъдат обсъдени всички аспекти на борбата с трафика на културни ценности от Сирия. Този трафик е не само заплаха за унищожаването на културното наследство. Наред с трафика на хора, оръжия и наркотици, той също е източник на значителни приходи за финансиране на терористични групировки. Важно е въпросът да бъде разгледан и в този важен аспект", посочи Бъчварова.

Тя отбеляза, че България е страна с хилядолетна история и според редица изследвания се нарежда на трето място след Италия и Гърция по отношение на трафикиране на културни ценности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини