Д-р Радка Аргирова: Бежанската вълна ни изправя пред здравен риск

Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск. Това заяви в сряда във Велико Търново вирусологът д-р Радка Аргирова.

"Децата на пристигащите семейства не са ваксинирани, тъй като техният национален имунизационен календар не работи. Не знаем с какво са заразени и какво могат да пренесат", обясни д-р Аргирова.

Тя уточни, че голяма част от бежанците се ваксинират в турските лагери, но не са обхванати на 100%. Д-р Аргирова допълни, че единственият сигурен начин да бъдат предпазени българчетата е те да бъдат ваксинирани. Опасенията на вирусолога сподели и депутатът Нигяр Джафер, която е член на здравната комисия в Народното събрание. Депутатката определи бежанската вълна като истинско изпитание за здравните системи на европейските страни.

"Вече сме наясно, че бежанците нямат никакви ваксинации, което ще постави и редица финансови и организационни проблеми", коментира Нигяр Джафер по време на дискусия във Велико Търново.

В старата столица се проведе мащабен здравен форум, посветен на ваксините и организиран от Фондация "Мост". По време не срещата бяха поставени актуални въпроси, сред които и настроенията срещу ваксините в страната.

"Ние трябва да обучим нашите лекари, да им кажем ползите от имунизациите, какви са страничните действия и противопоказания. Всичко това трябва да почива на истинска научна основа и знание", заяви д-р Радка Аргирова.

Тя е категорична, че ваксината е единственият начин за предпазване от редица болести, особено от тези предавани по въздушно- капков път. "Ние не можем да се изолираме от живота- всички пътуваме в градския транспорт, ходим на кино, срещаме се с хора. Ние сме обществени същества", обясни вирусологът. По нейни думи ваксиналното дело се разширява в световен мащаб, а днес се разработват имунизации дори срещу затлъстяване, хипертония, диабет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини