Може да затворят част от "Монтюпе" в Русе

"Монтюпе" плаща ежемесечни санкции и ако продължава да изпуска вредни емисии във въздуха над Русе, следващата стъпка е да се преустанови дейността на част от производството". Това съобщи на съвместна пресконференция с областния управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев директорът на РИОСВ Лилия Атанасова. До среща с медиите се стигна след регистрираните 53 сигнала от граждани за зловонни миризми на сяра и нефтопродукти.

"Монтюпе" е един от източниците в индустриалния парк, който изпуска вредни емисии в превишени концентрации, но залповото замърсяване не е пряко от завода", уточни шефката на РИОСВ. Повечето миризми са на тежки въглеводороди, отделяни от производствата и преработката на нефтопродукти от няколко фирми. Продължаващите проверки, включително и през нощта, на технологичния им режим ще продължат. Едва когато се открие замърсител в източната промишлена зона, ще се оповести конкретно предприятие.

Екопроблемът в "Монтюпе" идва от пещите на един карусел, където се разтопява алуминий и се излива в матрици за авточасти. Аспирационната му система минава през пречиствателното съоръжение и отделяните газове се изпускат през комина. Мобилната станция на РИОСВ е засякла, че при дебит от 30-40 куб.м на час, се отделят 50-60 куб.м. Предприятието е санкционирано с 35 000 лв. и отделно за още два източника на замърсяване с 14 300 лв.

"Има пречиствателни съоръжения, но те не са достатъчно ефективни", обясни Лилия Атанасова. Дадени са предписания на "Монтюпе" и управата му е обещала да изготви план програма до 15 ноември т.г. Оплакванията на граждани от замърсяването на въздуха са от август 2013 г., когато заводът започва да превишава нормите на отделяни вредни емисии.

Френският инвеститор е направил инвестиционно предложение да построи още един цех в завода, но докладът за ОВОС е връщан вече 2 пъти с отрицателна оценка заради "недостатъчно задълбочени мерки срещу замърсяване" на околната среда.

"Компромис със здравето на русенци не мога да направя, даже и с цената на поста ми", декларира губернаторът Бурджиев. Гой отрече да му е оказван натиск да неглижира екопроблема. Областният управител ще търси срещи с ръководството на "Монтюпе", МОСВ и Агенцията за чуждестранни инвестиции, за да се провери дали издаденото комплексно разрешително отговаря на инвестиционните намерения.

"Ако има доказателства, че "Монтюпе" замърсява въздуха, заставам категорично на страната на русенци и ще настоявам за най-строги мерки, включително и за затваряне на завода". Това пък заяви кметът на Русе Пламен Стоилов преди консултациите с партии за разпределението на секционните избиритални комисии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес