Фирми замърсяват Дунава край Русе с отпадни води

Фирми на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ край Русе изливат промишлени и битово-фекални води в Дунава заради липсата на пречиствателна станция, съобщи директорът на РИОСВ Лилия Атанасова. Замерванията на въздуха сочат, че няма завишени норми на концентрацията на метанови и неметанови въглеводороди. Миризмата на сероводород идва от "невероятно компрометираната канализация" на производствената площадка.

Там сега има 2 канализации с преливници до разрушената локална пречиствателна станция. Отпадните води се изхвърлят чрез дъждовната канализация направо в реката. "С действащите 38 фирми е договорено да се направи обща пречиствателна станция на отреден терен", уточни областният управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев.

Тя ще се управлява от общ оператор чрез учредената фирма "ТМ инфраструктура" от "Булмаркет" ДМ като собственик на канализационната мрежа.

Изпусканите газове от производството на биодизел от рапица ще се ограничат със специален скрубер, но миризмите не са опасни за човешкото здраве. От Инициативния комитет в близкия град Мартен настояват да се ограничи и производството на "Полисан" АД. Хората протестират заради инвестиционното му намерение да разшири многократно дейността си на тяхна територия.

Дружеството иска да вдигне производството си на гудрон и битум 20 пъти от 10 000 на 200 000 т годишно. Новата инсталация за хидрокрекинг пък ще преработва 250 000 т мазут и котелни горива в бензин и дизел на година. Разпоредена проверка от губернатора Стефко Бурджиев е открила незаконен строеж на вакуум колона, 2 бетонни площадки и 12 резервоара към съществуваща инсталация за производство на гудрон от "Полисан".

"Разширението се допуска, но не и изграждането на комплекс за хидрокрекинг", заяви шефката на екоинспекцията. Решението се обжалва от "Полисан", Инициативния комитет и партия "Зелените" в Административния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони