Шофьорка пострада, колата й се преобърна на завой

Българка, възпитаничка на АУБ, е в класацията „30 под 30“ на ФОРБС за Европа

Крадци отмъкнаха арматурно табло от кола

Екатерина Захариева: ЕК няма да отхвърли българската инициатива за среща на върха Турция-ЕС

Сезират прокуратурата за лъвчетата от Разград, готвели изнасянето им без знанието на Общината

Лавров: Русия я обвиняват за всичко в света, Сърбия – за всичко на Балканите

Двама членове на „Пуси райът“ поискаха убежище в Швеция

Откриха труп на мъж в напоителен канал край пловдивското село Марково

Министър Димов в Европарламента: В Пирин България не нарушава европейското законодателство

Тома Биков: Ако президентът Радев иска политическа криза, да го заяви ясно

Тежък жребий за България в дебютното издание на Лигата на нациите

РЗИ: В Добрич за питейни нужди да се ползва само бутилирана вода

Съдът постанови арест за двама изнасилвачи на 59-годишна жена Издирват единия изнасилвач, избягал в чужбина

МОН: В 314 училища в страната не се учи поради висока заболеваемост

14-годишен убиец на бездомник биел възрастни хора без причина Д. Ж. направи признания, но остава в ареста

Фирми замърсяват Дунава край Русе с отпадни води

Фирми на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ край Русе изливат промишлени и битово-фекални води в Дунава заради липсата на пречиствателна станция, съобщи директорът на РИОСВ Лилия Атанасова. Замерванията на въздуха сочат, че няма завишени норми на концентрацията на метанови и неметанови въглеводороди. Миризмата на сероводород идва от „невероятно компрометираната канализация“ на производствената площадка.

Там сега има 2 канализации с преливници до разрушената локална пречиствателна станция. Отпадните води се изхвърлят чрез дъждовната канализация направо в реката. „С действащите 38 фирми е договорено да се направи обща пречиствателна станция на отреден терен“, уточни областният управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев.

Тя ще се управлява от общ оператор чрез учредената фирма „ТМ инфраструктура“ от „Булмаркет“ ДМ като собственик на канализационната мрежа.

Изпусканите газове от производството на биодизел от рапица ще се ограничат със специален скрубер, но миризмите не са опасни за човешкото здраве. От Инициативния комитет в близкия град Мартен настояват да се ограничи и производството на „Полисан“ АД. Хората протестират заради инвестиционното му намерение да разшири многократно дейността си на тяхна територия.

Дружеството иска да вдигне производството си на гудрон и битум 20 пъти от 10 000 на 200 000 т годишно. Новата инсталация за хидрокрекинг пък ще преработва 250 000 т мазут и котелни горива в бензин и дизел на година. Разпоредена проверка от губернатора Стефко Бурджиев е открила незаконен строеж на вакуум колона, 2 бетонни площадки и 12 резервоара към съществуваща инсталация за производство на гудрон от „Полисан“.

„Разширението се допуска, но не и изграждането на комплекс за хидрокрекинг“, заяви шефката на екоинспекцията. Решението се обжалва от „Полисан“, Инициативния комитет и партия „Зелените“ в Административния съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.