Родерик Мур: САЩ и България създават работна група за борба с тероризма

„Да си част от голяма организация за сигурност, каквато е НАТО, е положително за всички нейни членове. Обявих днес, че планираме формирането на нова работна група в областта на контратероризма“. Това заяви временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Родерик Мур, отговаряйки на въпрос за предизвикателствата пред страната и помощта, която Вашингтон ни оказва за тяхното преодоляване, особено с акцент борбата с тероризма, предаде БГНЕС.

Според Родерик Мур „заплахите идват не само от съседните страни“. Пример за това са атентатите от 11 септември 2011 срещу Световния търговски център и Пентагона и юли 2012 на летището в Бургас.

„Спомняте си, когато през януари тук беше държавният секретар Джон Кери започнахме стратегически диалог в четири работни групи, сега ще прибавим и пета. Смятаме, че е логично да работим заедно в тази област /борбата срещу тероризма – бел.ред./, тъй като България и САЩ споделят загрижеността си от вероятност от терористични нападения срещу нашите страни. И двете ни страни са били жертви на терористични атаки. Така че гледаме напред, тъй като смятаме, че и България и САЩ ще спечелят много от този диалог“, каза ръководителят на американската дипломатическа мисия у нас. Родерик Мур отбеляза, че „САЩ гледат на България като на надежден съюзник в нашия съюз“ и добави „и аз се надявам, че българския народ признава, че това е нещо много положително“.

На въпрос дали не е време членството на Македония в НАТО да бъде извадено във фризера, особено днес, когато регионът се намира на фронтовата линия между Изтока и Запада, и това би допринесло за сигурността като цяло Родерик Мур каза: „Мога да говоря само за политиката на САЩ, не на целия съюз. От много години САЩ искат да видят Европа като това, което наричаме „цяла, свободна и в мир“. Защото виждаме, как страните, които влязоха в НАТО и ЕС преди годините, имат големи ползи от това си членство и бихме искали разпространяване на тази тенденция и върху страните, които все още са извън тези организации, включително и на Западните Балкани“. Що се отнася до Македония, Родерик Мур подчерта, че „алиансът има дългогодишна политика, чрез която се стреми да помогне на Македония да влезе в НАТО". „Дълго проточилият се спор за името с Гърция може да бъде решен. Всъщност мисля, че всички страни от Западните Балкани ще бъдат интегрирани в НАТО, от което полза ще има целият регион, а и съюзът“, категоричен е американският дипломат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини