Премиерът: Всичко за българското председателство на ЕС трябва да се разпише черно на бяло (стенограма)

Да се подготви закон или декларация за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. , предложи премиерът Бойко Борисов в рамките на днешното правителствено заседание. По думите му, след приемането на подобен документ, който включва бюджета и задачите, трябва да бъде организиран щаб, работещ по неговото изпълнение. „Искам да го направим по възможно най-добрия, грамотен и в същото време прозрачен начин. Всичко останало ми се вижда на парче, можем да бъдем обвинени в какво ли не. Затова за председателството до 2018 година, да се разпише всичко черно на бяло, като бюджет, финанси, задачи и всеки, който е на власт да го изпълнява”, заяви министър-председателят.

Ето и пълния текст на стенограмата:

Точка 31/Б6

Доклад за определяне на обекти за провеждане на събития, които трябва да се организират на територията на Република България по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Това е сградата на НДК.

Преди това обаче искам да споделя с вас моето мнение. Тъй като 2018 година, колкото е далече, толкова е и близко, освен това, решението ни е нещо, което касае цялата държава, всички политически партии, независимо кой е на власт, ако щете по това време. А и изхождайки от това, че това е годината и на парламентарните избори и може тогава да сме в предизборна кампания, обмислям да предложа да се подготви и да се приеме закон от Народното събрание за председателството или декларация, която да бъде приета от парламента, където да се уточнят и сгради, коли, бюджети - всичко, което да си влезе в един закон или декларация, след това да се организира един щаб, който да работи по всички задачи по него.

Всичко останало ми се вижда на парче, можем да бъдем обвинени в какво ли не. Затова за председателството до 2018 година, да се разпише всичко черно на бяло, като бюджет, финанси, задачи и всеки, който е на власт да го изпълнява.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Ако позволите, господин премиер, само да допълня, че така, както ми бяхте възложили с експерти от камарите на строителите, инженери и архитекти, направихме анализ на сградите и предложението всъщност е основната сграда на председателството да бъде НДК, като конгресен център, а в допълнение да се ползва Резиденция „Бояна“ и Националният исторически музей, също като подходящи и от гледна точка на сигурност и от гледна точка на сгради, които представляват интерес в цялото председателство.

С това решение днес даваме и мандат на заместник министър-председателя Дончев, заедно с министъра на регионалното развитие, до края на годината да представим детайлен план-разчет на необходимите средства за ремонт на всички тези сгради, защото анализът и докладът на експертите, които наехме и с Камарата на строителите, с които работихме, показват, че и трите сгради се нуждаят от ремонт. Но разчетите трябва да бъдат прецизни, за да не правим нещо излишно, но в същия момент да направим нещо качествено.

БОЙКО БОРИСОВ: Ние с Йорданка Фандъкова правим НДК…..

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Той се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“.

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Кунева.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Господин премиер, готова съм да Ви запозная с декларацията за подготовката на изпълнение на председателството на Словашката република, която е през втората половина на 2016 година. Това е прието от тяхното Народно събрание. Виждате, че е съвсем кратка – 4 параграфа, няма закон, има декларация, но те също ще бъдат в избори, както е предвиждането и за България.

Да, ще представим нашите разчети, нещо като бюджет на председателството. Но аз тук разчитам много на министъра на финансите, защото в последна сметка, ако има такъв одобрен специален бюджет от Народното събрание – нещо, което би било български принос в тази посока, все пак той трябва да се изпълнява от Министерство на финансите. Тоест, ние не можем да направим нещо различно от това, което са общите правила за изпълнение на бюджета.

На мен ми се струва, че е по-важно да постигнем политическо споразумение, в Словакия тази декларация се нарича пакт за ненападение и парламентаристите да се включат там, където се говори за политическата визия за председателството.

Искам да благодаря специално на Лиляна Павлова и на вицепремиера Дончев за това, което са направили по оценка. Аз имах въпроси, свързани с правния статут на НДК и как ще се осигури това финансиране. Искам да подчертая, че това не е финансиране просто за председателството. Ако се направят тези ремонти те ще останат, това е инвестиция в инфраструктурата на столицата, а не присъщ разход на председателството, както примерно е присъщо укрепването на административния капацитет или логистиката. Въпросът е, че ние искаме да има нещо, което ще остане и след председателството в България. Да не изглежда оптично, че председателството струва много повече отколкото ние ще декларираме като същинска подготовка на председателството, защото тази сграда остава и не е само заради председателството. Почти никъде в Европа сградният фонд не се счита като присъщ разход за председателството.

Искам да поставя един друг въпрос и той е свързан с възможността нашата администрация да работи за председателството без външна помощ. Иначе казано, почти за всяко действие, което се извършва ние искаме външни оценители, примерно на административния капацитет. Напоследък - външни експерти, които да дадат каква да бъде програмата за обучение в Института за публична администрация, тоест – да направят самата програма. Това бих искала да го кажа на министъра на финансите и първо, ако това е подходът такива разходи да се предвидят, да се види с какво администрацията се ангажира, ако от сега знаем, че Институтът за публична администрация или нашата Дирекция по европейска интеграция не може да обработи отговорите на въпросите и ще търсим, както е намерена такава външна експертна помощ, то това трябва да го предвидим в разходите и да знаем с какво администрацията се справя и с какво администрацията ще търси аутсорсинг, ще търси външна оценка.

На мен ми е важно да разбера какви са очакванията на министъра на финансите. Имаме ли някаква линия, която ще се управлява от Министерство на финансите? Оттам ще минава одобрението, но да сме сигурни, че когато имаме нужда от средства за председателството ще има нещо заделено в бюджета.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Във Вашето изказване пролича ясното съзнание и убеждение, че всичко ще е в рамките на бюджета, което по принцип е коректно като разбиране. Ние естествено наблюдаваме процесите внимателно и участваме отделно в тях, така че линия ще има. Колко ще е тънка или дебела, по-тънка – по-добре, но ще има линия. Ще сме готови за всякакви нужди, да не се изложим пред чужденците, както се казва.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точката, тъй като това ще е нещо, което касае държавата, имиджа й, остава в историята, концентрира се целият свят в това председателство, не само Европейският съюз. Искам да го направим по възможно най-добрия, грамотен и в същото време прозрачен начин. Това ми е единствената молба към вас. Действително след това всичко остава за държавата, но ако трябва да бъдем откровени нито за НДК ще сложим пари сега в бюджета, нито за Резиденция „Бояна“ ще сложим, ако не е председателството. Не казвам, че моето предложение е най-правилно или най-важно, обмислете го, за да можем да ангажираме цялата политическа класа в това председателство. Това ми е логиката. Дали законът е най-правилното, или би могло с декларация, приета от всички в парламента, или както искате го кажете, въпросът е да го направите, госпожо Кунева, така че да е максимално прозрачно…

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Ще го имате, готвим го.

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини