Букова поляна се радва на единствен първолак - в цялото училище има 14 деца и 6-ма учители

Единствен първокласник посрещна на 15 септември с пита и мед защитеното училище в маданското село Букова поляна, след като миналата година не е имало нито едно дете в първи клас.

Имаше още две деца за първи клас, но заминаха заедно с родителите си за Англия и Германия и Еди сега е като цар, казва майката на първолака, Фейме Карамфилова/39 г/.

Синът й Еди Шукеров беше посрещнат заедно с другите 14 деца в селското училище с вдигане на знамето, химна и вързани с панделка и здравец буквар и учебници.

В училището има 6 учители. Имаме нормален учебен процес, каза директорът му Митко Бекяров. "Сега много ще ме обичат в първи клас, а след това все по-малко ще ме обичат", казва първокласникът.

Еди обича да смята и да играе на компютъра. Знае да чете и смята и затова нямало да скучае в смесената паралелка с трите деца от трети клас водена от госпожа Милена Цанева.

Букова поляна наброява 450 души. Преди 20 години училището имало само от селото над 100 ученици, но сега останали едва 15 от три села - Букова поляна, Буково и Галище. За разлика от много родопски села селото има много млади хора, но според кмета, предпочитат да не се женят и създават деца.

"Трябва национална програма за насърчаване на раждаемостта. Не е проблем само безработицата, за да не се раждат деца, има и безотговорност. В селото имаме ергени от 18 до 40-годишни, които не искат да се обвързват в семейства", казва кметът на Букова поляна Ахмед Ахмедов.

Намаляват децата в училището прогресивно, от селото има много семейства на гурбет и като се върнат веднъж годишно децата, които са родени в чужбина не знаят български, жалят пък старците.

Първокласникът Еди има батко на 19 години - Билян, който работи в цех за пелети в съседното село Буково.

Таткото Джамил Шакиров работи на бетонов възел на голяма строителна фирма в Смолян и си пътува, а майката работи в смолянския завод "Костал", от където всеки ден пътува работнически автобус за селото.

"Имаме възможност финансово да живеем и в областния град, но тук ни е добре", казва майката на Еди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл