Глобалното затопляне: Лед, изчезващ за секунди, и умиращи бели мечки

Снимка на бяла мечка от норвежкия остров Свалбард обиколи интернет пространството и предизвика множество коментари.

Слаба и гладна мечка показва историите на стотици други от своя вид, живеещи на острова, и поставя отново въпроса за глобалното затопляне.

Снимката е направена от Кърстин Лангенбергер, публикувана е в "Инстаграм" и е споделена над 50 хил. пъти в социалните мрежи.

"За туристи и фотографи на дивата природа главната причина да посетят Свалбард е да видят полярни мечки. Обикновено ги намирахме: красиви, фотогенични, игриви и дори улавяни в момент на лов. На пръв поглед това място беше достъпно за хора, добре пазено и направо рай за белите мечки. Но справят ли се те наистина добре? Аз съм критично настроен човек и наблюдавам. Виждам глетчерите да се разрушават, виждам как ледът изчезва за секунди. Да, видях мечки в добро състояние, но видях и мъртви, видях и такива като на снимката. Тези в добро здраве са мъжки мечки, които стоят на леда цяла година, докато тези, които са изпити от глад, са женските, които се опитват да ловуват на брега - ядат яйца на птици и правят отчаяни опити да улавят елени. Те трябва да стоят на брега, за да раждат, а заради оскъдния вече лед, те няма как да стигнат до водата."

Според експертите популацията на бели мечки в Свалбард е стабилна, дори покачваща се. В същото време фотографът на National Geographic Пол Нилън показа умряла от глад бяла мечка в същия район.

Пол се е разходил също в Свалбард, където открил тялото на животното.

"Миналото лято пътувах с група приятели до Свалбрад в търсене на полярни мечки. Отидох до любимото ми място, където винаги съм откривал мечки върху леда през лятото.

Сега обаче не открихме нито лед, нито живи мечки. На това място открихме две мъртви мечки, а друга група откри и други загинали животни от същия вид. Тези мечки бяха толкова слаби, те умираха от глад. Топящият се морски лед не им позволява да ловуват за тюлени. През всичките тези години, през които съм работил като биолог на Арктика, никога не бях откривал мъртва бяла мечка", споделя фотографът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят