Трабантът на Соломон Паси влиза в Националния военноисторически музей

Трабантът на Соломон Паси, станал символ на евроатлантическата ориентация на България, от днес е експонат в Националния военноисторически музей /НВИМ/, съобщи БНТ.

Картоненото возило бе показано през 1991 г. от Си Ен ЕН как “отвлича” в София генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, после мирно превози десетки световни лидери у нас, а през 2002 г. получи благословията на папа Йоан Павел Втори.

На церемонията днес Соломон Паси отбеляза, че Атлантическият клуб не е причина за атлантическото движение, а закономерен резултат и следствие от усилията на поколения българи. Паси припомни, че Атлантическият клуб беше създаден постепенно между август 1990 и април 1991 година.

За България гордостта е, че това е първата такава организация в Централна и Югоизточна Европа, каза Паси.

По думите му, месец след създаването на Атлантическия клуб държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър и германският външен министър Ханс-Дитрих Геншер приемат декларация, с която стимулират създаването на подобни клубове в Централна Европа.

Ние обаче оставаме първи и можем да се гордеем с това, изтъкна Соломон Паси. Той отбеляза, че Атлантически клубове вече има в Централна Европа, на Балканите, в Централна Азия, в Кавказ и дори в Гана, Ирак и Афганистан.

Паси каза, че много се радва, че сред учредителите, които присъстват на днешното събитие, са Стефан Василев, Максим Минчев, Бойко Станкушев, Августина Цветкова.
Гости на церемонията бяха също посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, Родерик Мур – шарже д'афер на САЩ, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и министри от неговия кабинет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини