Ирина Бокова обяви Теодосий Спасов за „Артист на ЮНЕСКО за мир”

„Днес, когато виждаме нарастваща нетолерантност, разрушаването на културни ценности и ксенофобията, чрез Вашата музика посланието за мир се чува особено силно.“ С тези думи Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се обърна към българския музикант Теодосий Спасов по време на церемония в МВнР, на която той бе обявен за „Артист на ЮНЕСКО за мир” за 2015 - 2017 г., съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Теодосий Спасов получава отличието в знак на признание за неговата всеотдайност и ангажимент към целите и идеалите на ЮНЕСКО. Той първият българин, който става част от семейството на Артистите на ЮНЕСКО за мир. Спасов се нарежда до имена като американските творци Хърби Хенкок и Маркъс Милър, руският пианист Сергей Маркаров, камерунският джаз музикант Ману Дибанго, Жилберто Жил и други.

В рамките на церемонията Ирина Бокова отбеляза новаторство от страна на Спасов в създаването на уникален музикален стил. Тя изтъкна виртуозните му изпълнения на сцената и акцентира върху неговата всеотдайност за утвърждаване на музиката като сила за насърчаване на диалога между народите, културите и обществата. „В ЮНЕСКО се стремим да направим света по-толерантен, да защитим човешките права и да познаваме културата на другите. А самият Вие казвате, че точно музиката е мост към душите и към мечтите на всички хора“, каза още Бокова в рамките на своята реч.

„Вие вярвате в изкуството, вярвате, че можете да направите света по-добър и това си личи във Вашата музика“, заяви още тя и изрази увереността си в способността на Спасов да разпространи посланието на ЮНЕСКО за мир, за разбирателство и за толерантност. „Повече от всякога трябва да се опираме на културата, защото няма нищо по-силно от нея. Дори всичко друго да рухне, културата – нашата идентичност - остава“, заяви Ирина Бокова.

От своя страна Теодосий Спасов благодари за полученото признание и посочи, че ще посвети житейския си път на идеите на ЮНЕСКО. „С чест приемам званието „Артист на ЮНЕСКО за мир“ и ще продължа своята работа, защото вярвам, че музиката, във всички нейни измерения, както и творчеството на артистите, са много близки и естествено свързани с мира и разбирателството“, каза българският изпълнител. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура