За първи път жена спечели карибското приключение на Poker Stars

Вятърът събори дървета, повреди покрив на кметство

Удължиха забраната за движение на автомобили над 12 т. през Котленския проход

Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Ирина Бокова обяви Теодосий Спасов за „Артист на ЮНЕСКО за мир”

„Днес, когато виждаме нарастваща нетолерантност, разрушаването на културни ценности и ксенофобията, чрез Вашата музика посланието за мир се чува особено силно.“ С тези думи Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се обърна към българския музикант Теодосий Спасов по време на церемония в МВнР, на която той бе обявен за „Артист на ЮНЕСКО за мир” за 2015 – 2017 г., съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Теодосий Спасов получава отличието в знак на признание за неговата всеотдайност и ангажимент към целите и идеалите на ЮНЕСКО. Той първият българин, който става част от семейството на Артистите на ЮНЕСКО за мир. Спасов се нарежда до имена като американските творци Хърби Хенкок и Маркъс Милър, руският пианист Сергей Маркаров, камерунският джаз музикант Ману Дибанго, Жилберто Жил и други.

В рамките на церемонията Ирина Бокова отбеляза новаторство от страна на Спасов в създаването на уникален музикален стил. Тя изтъкна виртуозните му изпълнения на сцената и акцентира върху неговата всеотдайност за утвърждаване на музиката като сила за насърчаване на диалога между народите, културите и обществата. „В ЮНЕСКО се стремим да направим света по-толерантен, да защитим човешките права и да познаваме културата на другите. А самият Вие казвате, че точно музиката е мост към душите и към мечтите на всички хора“, каза още Бокова в рамките на своята реч.

„Вие вярвате в изкуството, вярвате, че можете да направите света по-добър и това си личи във Вашата музика“, заяви още тя и изрази увереността си в способността на Спасов да разпространи посланието на ЮНЕСКО за мир, за разбирателство и за толерантност. „Повече от всякога трябва да се опираме на културата, защото няма нищо по-силно от нея. Дори всичко друго да рухне, културата – нашата идентичност – остава“, заяви Ирина Бокова.

От своя страна Теодосий Спасов благодари за полученото признание и посочи, че ще посвети житейския си път на идеите на ЮНЕСКО. „С чест приемам званието „Артист на ЮНЕСКО за мир“ и ще продължа своята работа, защото вярвам, че музиката, във всички нейни измерения, както и творчеството на артистите, са много близки и естествено свързани с мира и разбирателството“, каза българският изпълнител. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.