Домът за деца "Асен Златаров" в София ще бъде закрит на 1-ви ноември

Домът за деца, лишени от родителски грижи, "Асен Златаров" в столицата ще бъде закрит официално на 1-ви ноември и така ще приключи процесът на деинституционализация, съобщава БНР.

"Преди 2 години в дома е имало 45 деца, сега повечето са настанени в по-сигурна и стабилна за тях среда. Три обаче са избягали и полицията ги издирва, а едно липсва вече пети месец", съобщи проф. Нели Петрова, председател на Управителния съвет на Института по социални дейности и практики, който управлява дома в последните две години.

"Очакванията ни бяха да се случи по-бързо и имаше обективни забавяния, които бяха свързани с местата, където най-вече бяха настанени децата. За самите деца имаше трудност, защото ние на няколко пъти започнахме по-интензивно да ги подготвяме и това им се отрази. От друга страна изключително се отрази на персонала. В самото начало, когато започнахме работа, персоналът знаеше, че Домът ще бъде закрит. Но когато на няколко пъти се казва „След няколко месеца закриваме“, а после това се отлага, хората естествено си търсят работа. И така или иначе трудното намиране на хора в София, които да работят тази тежка работа за тези възнаграждения, всъщност се оказа на моменти невъзможно. За нас беше най-големият проблем", заяви проф. Нели Петрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини