Турхан Каракаш, кмет на община Никола Козлево: Допитвам се до хората, няма село без придобивки

Турхан Каракаш (36 г.) е втори мандат кмет на община Никола Козлево, област Шумен. Кандидат от ДПС за трети мандат. Преди да поеме управлението е бил председател на Общинския съвет в Никола Козлево, а в периода 2003-2005 г. е директор на училище “Нювваб”-Шумен. Възпитаник на Шуменския университет “Еп. Константин Преславски”. Завършил е турска филология, магистратурата му е “Публична администрация”.

- Г-н Каракаш, вие сте най-младият кмет в историята на Никола Козлево, как се промени общината за двата ви мандата?

- Вложихме много труд и усилия в подготовката и реализирането на мащабни инфраструктурни проекти и можем да се похвалим, че в общината няма населено място без изграден значим обект - водопровод, обновен площад, спортна зала или подобрена улична мрежа. Промените започнаха още през първата година на управление. Насочих вниманието си към подобряване събираемостта на местни данъци и такси, наблегнахме на старите задължения. Това даде резултат - общината разполага с допълнителни средства, с които да реализира част от проектите, неодобрени от програмите на ЕС.

- Изтеглихте кредит 1 млн. лв. В какво го инвестирахте и успявате ли да погасявате заема?

- С кредита бяха реализирани 10 обекта, обединени в проект “Образователни и инфраструктурни инвестиции в населените места на община Никола Козлево”. Асфалтирахме улици в селата Вълнари, Църквица, Ружица и Крива река. Многофункционални спортни зали бяха изградени към ОУ “Св. Климент Охридски” в Пет могили и ОУ “Христо Ботев” в Църквица. Общината не е изпитвала затруднения в погасяване на заема, защото имаме високи собствени приходи. Когато встъпих в длъжност преди 8 г., приходите от наем на общинска земя бяха малко над 50 000 лв. Тази година по това перо сме заложили 500 хил. лв.

- Когато се кандидатирахте за втори път, бяхте амбициран хората да не газят кал по улиците на селата, как е сега?

- Въпреки скромния бюджет от 5 млн. лв., ежегодно в капиталовите разходи се включват дейности по проектиране на нови улици и асфалтиране във всички села. Тази година стартираха дейностите по асфалтиране на 5 улици в селата Вълнари и Никола Козлево за 1,2 млн.лв.

- Каква част от общинската пътна мрежа успяхте да подобрите?

- От различни източници успяхме да осигурим средства за основен ремонт или рехабилитация на почти 100% от общинската пътна мрежа. В недобро състояние остава само участъкът между селата Хърсово и Ружица. През този мандат приключи проектът “Подобряване достъпа на населението и предоставяне на услуги и до уязвими групи, чрез реконструкция и рехабилитация на общинската пътна инфраструктура”. Той е финансиран с над 4,426 млн. лв., с които цялостно ремонтирахме 9 км общински път Пет могили-Красен дол.

Един от най-значимите проекти, реализирани през 2014 г., е реконструкцията на 5-километровата отсечка до с. Крива река с 1,6 млн. лв. от държавния бюджет. Факт е цялостно асфалтиране, нови канавки, водостоци, бяха асфалтирани и отклоненията към черните пътища. За съжаление в лошо състояние е републиканската пътна мрежа, въпреки множеството апели, които като кмет съм отправял към отговорните институции. В много лошо състояние е пътят между две от най-големите села на територията на общината - Никола Козлево и Вълнари. Отсечката е част от път III-701, свързващ град Нови пазар със Силистра. Трябва държавата да предприеме спешни мерки, защото икономиката ни не е зависима само от магистралите.

- Миналата година дъждовете докараха до бедствие Никола Козлево. Кои щети успяхте да отстраните?

- Проливните дъждове на 18 и 19 юни м.г. нанесоха тежки поражения във всички села. Със средства от фонд “Солидарност” ще бъде ремонтирана ул. “Хан Аспарух” в с. Ружица. Отпусната е безвъзмездна помощ от 149 686 лв. Останалите пари ще са от местния бюджет. Отпуснати са ни и 397 197 лв. от държавния бюджет за възстановяване на ул. “Георги Димитров” в с. Крива река.

- Винаги сте казвали, че искате да доведете инвеститори в една от най-безработните общини в страната. Имате ли напредък?

- Не изпускаме нито една национална или европейска програма с такава насоченост, защото общината е най-големият работодател на територията ни. Стремим се да подкрепяме наши и чужди инвеститори. Оптимизирахме административното обслужване. През 2014 г. общинският съвет прие Наредба за насърчаване на инвестициите, която регламентира реда за подкрепа на бизнеса. През последните 4 г. бе подобрена инфраструктурата в повечето села. На наша територия е един от най-големите свинекомплекси в страната, в който върви модернизация с инвестиция от над 5 млн. лв. Нужна е целенасочена държавна политика за стимулиране на изостаналите селски райони в страната. През последната година нашият фокус е насочен към развитие на екотуризма. Предстои натам да се насочи сериозен финансов ресурс, като се надяваме примерът на общината да бъде последван от много частни инвеститори.

- За какво се допитвате до хората?

- Всяка година се отчитам пред населението за свършеното. Преди съставяне на проектобюджета се допитвам до хората, за да знам от какво имат нужда и според възможностите се залагат посочени обекти и инициативи. Всеки понеделник имам приемен ден, а заместникът ми - ежедневно.

- В какво състояние са детските градини и училищата?

- Базата на нашите детски градини и училища по нищо не отстъпва на тези в големите градове. Санирани са ОУ “Христо Ботев” и ЦДГ “Ален мак” в с. Вълнари. Реализирахме и проект, който обхвана всички детски градини в общината и чрез него бяха приложени мерки за неотпадане и приобщаване на децата към образователната система. През 2014 г. по проект “Красива България” санирахме сградата на ЦДГ “Радост” в село Пет могили за 165 101 лв., като 51% от средствата бяха от нашия бюджет. Година по-рано с 90 хил. лв. собствени средства бяха изградени отоплителни инсталации в ЦДГ “Зорница” в Никола Козлево и тази в Пет могили.

- Вие сте сред модерно мислещите кметове и поставихте камери, с които се наблюдават централни точки в общината. На какви други екстри се радват местните хора?

- През 2013 г. в Общинския център за услуги и информация бе поставен терминал, чрез който хората да се информират за предлаганите от администрацията услуги, както и за друга полезна информация. Предстои в партньорство със сдружение с нестопанска цел да внесем проект по Програмата за развитие на селските райони, с който в Никола Козлево, Вълнари и Пет могили да бъдат поставени информационни терминали, даващи достъп до актуална информация на НОИ, НАП, Инспекция по труда, бюрата по труда, болници, училища, детски градини и ВУЗ-ове в областта.

- Отказахте ли се от идеята Никола Козлево да има своя спешна помощ?

- Не. Многократно сме търсили подкрепа за това начинание, но без резултат. Готови сме да осигурим сграда и разумно финансиране от бюджета си.

- Каква е проектната готовност на общината за новия програмен период и какво могат да очакват хората?

- Имаме готови проекти, за които ще търсим финансиране - за подмяна на водопроводи, за изграждане на канализация и пречиствателна станция във Вълнари и Пет могили, изграждане на Ритуална зала в Никола Козлево, създаване на Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания в Хърсово. Проекти за нови улици в различни населени места и реконструкция и модернизация на стадионите в Пет могили и Вълнари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони