Кога и как гризачи ни разболяват

Д-р Ангел Кунчев пред „Труд“ за общите заболявания за хора и животни

Задължително прясното мляко да се преварява - иначе има риск от бруцелоза

Есента се усеща, част от реколтата е прибрана, а когато земята започне да оголява, да вали всеки ден и температурите рязко се понижават, гризачите от полето се насочват към близките села. За да търсят храна, те нахлуват в мазета, килери и приземни етажи, особено щом падне сняг.

Стигайки до къщите на хората, освен че физически могат да замърсят храната, мишките и плъховете са преносители на болести, предупреждава д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. „Огромно значение има предаваната от тях туларемия и в по-малка степен хеморагичната треска с бъбречен синдром“, обясни д-р Кунчев. Той припомни, че тази година напролет имаше т.нар. епизоотия - епидемия по животните. „Затова имахме притеснения, че туларемията ще се разпространи и сред хората. За щастие не беше в толкова големи размери - регистрирахме 19 случая. Повече от повалените имаха доказан контакт с гризачи, мишки и зайци. Бяха пипали трупове на зайци по полета и поляни, опитвалите се да ги ядат, а те са били умрели от туларемия“, разказа главният държавен здравен инспектор.

Притеснително е, че за разлика от предишните години, когато лекарите откриват туларемия само в Брезник, Трън, Пернишко и Софийска област, сега за първи път има доста случаи в Тракийската низина. Спасение е хигиената и добро съхранение на храната, казва експертът.

Антракс, бруцелоза и западнонилска треска са следващите заболявания, общи за хората и животните, които се развихриха у нас.

„От западнонилската треска боледуват и птици. Тя е по-ново заболяване от останалите, тъй като е открито през 1937 г. Оттогава се разпространява все повече в света. Най-тежка беше ситуацията в САЩ през 2002 г., когато повали 3389 души, а имаше и няколко десетки починали“, допълни д-р Кунчев. Интересното е, че дотогава заболяването е познато в САЩ. Лекарите го разкриват, след като получават сигнали за умрели птици - гарвани и врани, и при тяхното изследване се стига до резултата, че вирусът на западнонилската треска е пренесен в САЩ. „Уви, той все по-често се среща и в Европа. Най-сериозната епидемия бе през 1996 г. по поречието на Дунав в Южна Румъния. Тогава бяха регистрирани 393 случая“, каза експертът.

От началото на годината в ЕС са регистрирани 52 случая и още 52 в т.нар. близки страни като Сърбия, Македония, Косово, Турция. За последната седмица са открити трима заболели от западнонилска треска във Виена, 3-ма в Букурещ, един в Унгария, един в Сърбия и 14 в Италия.

„В България т.г. регистрирахме 2 случая като и двата бяха в района на София. Първият бе дете, а вторият - възрастен и той почина“, каза още д-р Кунчев. При огромна част от пациентите западнонилската треска преминава като грипно заболяване, само в отделни случаи се стига до типичния менингит или енцефалит.

„Когато говорим за заболявания, при които животните са опасни, особено притеснително е завръщането на бруцелозата у нас. Това стана чрез епидемичния взрив в Рила, където случаите са 34 и още два в изнесеното огнище в Ракита, Плевенско“, заяви главният държавен здравен инспектор. Предаването на болестта става по два основни начина. Единият се реализира по време на ражданията при кози и овце. Но може да засегне също крави, магарета и коне.

„Бактерията бруцела се намира в огромни количества в плацентата на женското животно. Затова при раждането рискът от заразяването на хора или животни около него е много голям. За това допринася и човекът, който помага в раждането и често хвърля плацентата в двора. По този начин той „пипва“ заразата“, описа д-р Кунчев. Бруцелата навлиза в организма ни през уста или чрез замърсени ръце, което е характерно за стопани и лекари. Вторият начин на предаване е чрез консумация на непреварено мляко и незряло сирене.

„След като един месец екип епидемиолози работи в двете огнища - в Рила и в Плевенско, не очакваме нови случаи, стига хората да спазват правилата за безопасно отглеждане на животни и да са с обострено внимание при приготвянето на млечни продукти“, допълни д-р Кунчев.

Внимание

Кой е най-застрашен

Уязвими групи за бруцелозата са ветеринарните работници (в Рила например трима от заразените бяха точно такива), но и всеки, който е консумирал от опасните продукти. В този случай избирателност няма. За да се избегне рискът, задължително трябва да се преварява млякото. Всякакви моди и твърдения колко е лечебно да се пие непреварено козе мляко крие рискове.

Според специалистите антраксът, който бе открит в Североизточна България, не е изненада. Точно в този регион в почвата има антраксни спори. Този факт, съчетан с горещото лято, при което тревата изгаря и когато животните пасат, те поглъщат много пръст. Така се стига до висок риск от заболяване. А когато човекът разфасова болно животно, болестта плъзва сред хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве