Кандидатът на БСП за кмет на Търговище Диан Цонев: Нека сме екип съмишленици за още по-добро Търговище

Прагматик, здраво стъпил на земята, който безкрайно обича града си. Така лаконично описва себе си Диан Цонев (53 г.).

След 25 години работа в системата на МВР и в сектора на сигурността все още е пестелив на думи. Претегля ги, защото думите са отговорност, задължават да ги облечеш в дела.

Сега “пазителят на тайните” влиза в ново амплоа на политик, на което предпочита да гледа като мениджър. Има цел, знае как да я постигне и търси съмишленици, които също като него обичат града си.

Името на Цонев изненада мнозина с обявяването на номинацията му за кандидат-кмет на БСП в Търговище. Той е външен за партийните редици, но ценен като професионалист с управленски опит, решителност, компетентност, контакти и визия за Търговище, казват за него от червената централа.

“Държа на дисциплината, отговорността и самоконтрола и в професионален, и в личен план. Умея да работя с хора. Внимателно анализирам всяка стъпка, за да постигнем набелязаната цел. Вярвам, че всяко начинание изисква създаването на добър екип, на който да дадеш права, отговорности и най-вече доверие”, споделя принципите си Цонев.

Научил е това в системата на МВР. Постъпва в Държавна сигурност през 1987 г. след кратък стаж в Комсомола. През годините стига до директор на ДАНС в Търговище и Шумен.

Вече четвърта година Цонев работи в общинската администрация, оглавява дирекция “Административно-информационно обслужване”.

Като историк с диплома от Великотърновския университет продължава да препрочита мемоарите на български и световни политици. Те са настолните му книги и неговата Библия. “Всяко време ражда своите герои. Възхищавам се на хора като Стефан Стамболов. Чета внимателно Буров и Чърчил. Не обичам патетиката, но вярвам, че само ако обичаш страната и града си, можеш да им бъдеш полезен и да уважаваш и себе си”, казва Цонев.

Не крие, че през годините е имал предложения за израстване в кариерата, свързани с напускане на Търговище. Канили го във Варна, в София. Можел да остане и в Шумен. Не се изкушил.

“Свързан съм с моя град. Обичам всичко в него. Дърветата по улицата към училището ми - Първа гимназия, зелените площи, въздуха, усещането, че си у дома и си сред близки. Искам и другите да видят колко е хубаво тук, колко е спокойно и сигурно. Искам да повярват и колко по-хубаво можем да го направим заедно”, казва Цонев.

Не спестява и проблемите, които бодат очите на търговищенци и са повод за гневен ропот: разкопаните улици след несвършващия воден цикъл, бездомните кучета, ниските доходи...

“Надяваме се, че работата ще свърши в първите дни на октомври и ще продължим да ремонтираме улиците.

Няма как толкова голям проект да мине без проблеми. Вероятно не обяснявахме на хората достатъчно какво и как се случва. Когато човек е информиран, той може да вземе и правилна позиция, да прояви търпение и разбиране, че нещата, макар и бавно, се случват за добро. Длъжници сме на хората в това отношение.

До края на годината ще направим общо 50 улици с вече ремонтираните. В програмата си залагам рехабилитация на цялата улична мрежа, разширение на “Гладстон”, “Велико Търново”, “Трети март”, “Трайко Китанчев” и др.”, разкрива идеите, подплатени и с проекти, Цонев.

Издава в аванс, че заедно с група млади хора от Търговище и столична фондация работят за трайно решение на проблема с бездомните кучета.

В програмата му, която е разработена по сектори, са включени и обектите за близо 18 млн. лв. по “Региони в растеж”. Сред тях са саниране на сградите на детски градини “Приказка” и “Снежанка”, основен ремонт на училище “Христо Ботев” и др.

В оперативната програма са предвидени средства и за преустройство на бившата Земеделска банка, ремонт на Обединения детски комплекс и др. Със собствени средства в района на бившата казарма ще бъдат изградени плувен басейн, игрища за тенис и многофункционална спортна зала.

Познава всеки проект в детайли, защото е работил по изготвянето на идеите на общината. Набелязал е приоритети във всяка сфера, като стъпва на постигнатото за създаване на по-добри условия за отглеждане на децата, подпомагане на различни социални групи и възрастните и др.

“Изпратих програмата си, която е отворена, до над 100 общественици и професионалисти от различни направления за мнения и предложения. Искам да надскочим мандатното мислене, да гледаме по-далеч в бъдещето. Не съм ревнив и винаги приемам добри идеи, защото наистина вярвам, че нещата се случват, когато има екип. Това искам, всички ние в този град да станем екип от съмишленици за едно още по-добро Търговище”, допълва Цонев.

За броени дни от разпращането на програмата е получил цяло тесте писмени предложения за конкретни неща в града: велоалея към Парка, нови спортни площадки и други. Телефонните обаждания пък били безчет. Записва си всичко поискано от хората, за да го обмисли и да търси начин за реализирането му.

Благодарен е за подкрепата и на близките си, които застанали плътно зад него, когато приел да дебютира в политиката.

Съпругата му Десислава Сапунджиева е сред известните с перфекционизма си съдии в окръжния съд в Търговище. Работила е по знакови за региона дела, чиито решения се потвърждават на всички инстанции.

Голямата им дъщеря Мила (24 г.) завършва право, малката Стефани (18 г.) вероятно също ще поеме в тази посока. “Всеки от нас уважава избора на другия и не се месим в професионалните си ангажименти. Твърдо стоим един зад друг, защото сме отбор”, казва Цонев.

Майка му, която от много години е вдовица, също го подкрепила в решението му, вярвайки, че той има какво да направи за града си. Темата за изборите влязла и в разговорите на футболното игрище, където се разтоварва в компанията на приятели и колеги. Извън футбола не бил изкушен от мъжките хобита като лов и риболов. Не обичал оръжията, насилието и принудата в какъвто и да е вид.

Почивал си с четене на исторически книги и пътуване из България със семейството. Възхитен е от Перперикон и мечтае крепостта "Мисионис" край Търговище да стане също толкова значима туристическа дестинация. Отделил е специално място в програмата си за продължаване на нейното проучване и развитието на туризма. Част от тази идея е и работата на Ротари клуб в Търговище, чийто президент е. В момента ротарианците изграждат втори заслон в местността Парка по пътя към крепостта. Планират да го открият в началото на октомври.

И във финансово отношение Диан Цонев влиза в категорията на стабилните и успели хора. Семейството има 4 апартамента. Три от тях били наследствени. Изплащат кредит за жилище във Варна.

Като държавни служители декларират ежегодно имуществото и спестяванията си и всичко при тях е на показ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони