Илиана Раева за Хераклея Синтика: От целия свят идват тук и се дивят, ама ние не оценяваме богатството на земята ни

ГЕРБ внася сигнал в прокуратурата за общ бизнес на Елена Йончева и Цветан Василев Ще заведа дело за клевета срещу Делян Добрев и Антон Тодоров, заяви Йончева

Приеха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове Депутатите предлагат акцизът за бездимните цигари да бъде 40% от този на останалите

Красимир Каракачанов: Срещу България се води кампания от фалшиви новини България не се е договаряла с канцлера Меркел за транспортиране на мигранти, увери и премиерът

Водата в Осоговския манастир лекува всички болести Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Борисов към Порожанов за чумата: Проявете необходимото съчувствие, човещина и бързо плащайте Аз гледам животни и разбирам какво им е на хората, заяви премиерът

В България се е разхождал най-големият динозавър на планетата Учени са открили кост от Титанозавър край Трън

Транспортен бос въртял незаконна търговия в Слънчака Заловиха 200 000 цигари без бандерол

Йордан Цонев: ДПС няма да подкрепи вдигането на акциза на бездимните цигари

На 47 лв. увеличиха помощта „де минимис“ за фермерите, чиито животни бяха евтаназирани заради чумата

Двама възрастни предадоха на телефонни измамници 40 000 евро

Мирослав Ненков: НЗОК през годините се превърна в административна структура

Време е прокуратурата да се самосезира

Очила срещу прилошаване Технология в помощ на моряци се използва от Citroen

Разследват незаконна сеч на 57 кубика дървесина в Хаинбоаз

Кандидатът на БСП за кмет на Търговище Диан Цонев: Нека сме екип съмишленици за още по-добро Търговище

Прагматик, здраво стъпил на земята, който безкрайно обича града си. Така лаконично описва себе си Диан Цонев (53 г.).

След 25 години работа в системата на МВР и в сектора на сигурността все още е пестелив на думи. Претегля ги, защото думите са отговорност, задължават да ги облечеш в дела.

Сега “пазителят на тайните” влиза в ново амплоа на политик, на което предпочита да гледа като мениджър. Има цел, знае как да я постигне и търси съмишленици, които също като него обичат града си.

Името на Цонев изненада мнозина с обявяването на номинацията му за кандидат-кмет на БСП в Търговище. Той е външен за партийните редици, но ценен като професионалист с управленски опит, решителност, компетентност, контакти и визия за Търговище, казват за него от червената централа.

“Държа на дисциплината, отговорността и самоконтрола и в професионален, и в личен план. Умея да работя с хора. Внимателно анализирам всяка стъпка, за да постигнем набелязаната цел. Вярвам, че всяко начинание изисква създаването на добър екип, на който да дадеш права, отговорности и най-вече доверие”, споделя принципите си Цонев.

Научил е това в системата на МВР. Постъпва в Държавна сигурност през 1987 г. след кратък стаж в Комсомола. През годините стига до директор на ДАНС в Търговище и Шумен.

Вече четвърта година Цонев работи в общинската администрация, оглавява дирекция “Административно-информационно обслужване”.

Като историк с диплома от Великотърновския университет продължава да препрочита мемоарите на български и световни политици. Те са настолните му книги и неговата Библия. “Всяко време ражда своите герои. Възхищавам се на хора като Стефан Стамболов. Чета внимателно Буров и Чърчил. Не обичам патетиката, но вярвам, че само ако обичаш страната и града си, можеш да им бъдеш полезен и да уважаваш и себе си”, казва Цонев.

Не крие, че през годините е имал предложения за израстване в кариерата, свързани с напускане на Търговище. Канили го във Варна, в София. Можел да остане и в Шумен. Не се изкушил.

“Свързан съм с моя град. Обичам всичко в него. Дърветата по улицата към училището ми – Първа гимназия, зелените площи, въздуха, усещането, че си у дома и си сред близки. Искам и другите да видят колко е хубаво тук, колко е спокойно и сигурно. Искам да повярват и колко по-хубаво можем да го направим заедно”, казва Цонев.

Не спестява и проблемите, които бодат очите на търговищенци и са повод за гневен ропот: разкопаните улици след несвършващия воден цикъл, бездомните кучета, ниските доходи…

“Надяваме се, че работата ще свърши в първите дни на октомври и ще продължим да ремонтираме улиците.

Няма как толкова голям проект да мине без проблеми. Вероятно не обяснявахме на хората достатъчно какво и как се случва. Когато човек е информиран, той може да вземе и правилна позиция, да прояви търпение и разбиране, че нещата, макар и бавно, се случват за добро. Длъжници сме на хората в това отношение.

До края на годината ще направим общо 50 улици с вече ремонтираните. В програмата си залагам рехабилитация на цялата улична мрежа, разширение на “Гладстон”, “Велико Търново”, “Трети март”, “Трайко Китанчев” и др.”, разкрива идеите, подплатени и с проекти, Цонев.

Издава в аванс, че заедно с група млади хора от Търговище и столична фондация работят за трайно решение на проблема с бездомните кучета.

В програмата му, която е разработена по сектори, са включени и обектите за близо 18 млн. лв. по “Региони в растеж”. Сред тях са саниране на сградите на детски градини “Приказка” и “Снежанка”, основен ремонт на училище “Христо Ботев” и др.

В оперативната програма са предвидени средства и за преустройство на бившата Земеделска банка, ремонт на Обединения детски комплекс и др. Със собствени средства в района на бившата казарма ще бъдат изградени плувен басейн, игрища за тенис и многофункционална спортна зала.

Познава всеки проект в детайли, защото е работил по изготвянето на идеите на общината. Набелязал е приоритети във всяка сфера, като стъпва на постигнатото за създаване на по-добри условия за отглеждане на децата, подпомагане на различни социални групи и възрастните и др.

“Изпратих програмата си, която е отворена, до над 100 общественици и професионалисти от различни направления за мнения и предложения. Искам да надскочим мандатното мислене, да гледаме по-далеч в бъдещето. Не съм ревнив и винаги приемам добри идеи, защото наистина вярвам, че нещата се случват, когато има екип. Това искам, всички ние в този град да станем екип от съмишленици за едно още по-добро Търговище”, допълва Цонев.

За броени дни от разпращането на програмата е получил цяло тесте писмени предложения за конкретни неща в града: велоалея към Парка, нови спортни площадки и други. Телефонните обаждания пък били безчет. Записва си всичко поискано от хората, за да го обмисли и да търси начин за реализирането му.

Благодарен е за подкрепата и на близките си, които застанали плътно зад него, когато приел да дебютира в политиката.

Съпругата му Десислава Сапунджиева е сред известните с перфекционизма си съдии в окръжния съд в Търговище. Работила е по знакови за региона дела, чиито решения се потвърждават на всички инстанции.

Голямата им дъщеря Мила (24 г.) завършва право, малката Стефани (18 г.) вероятно също ще поеме в тази посока. “Всеки от нас уважава избора на другия и не се месим в професионалните си ангажименти. Твърдо стоим един зад друг, защото сме отбор”, казва Цонев.

Майка му, която от много години е вдовица, също го подкрепила в решението му, вярвайки, че той има какво да направи за града си. Темата за изборите влязла и в разговорите на футболното игрище, където се разтоварва в компанията на приятели и колеги. Извън футбола не бил изкушен от мъжките хобита като лов и риболов. Не обичал оръжията, насилието и принудата в какъвто и да е вид.

Почивал си с четене на исторически книги и пътуване из България със семейството. Възхитен е от Перперикон и мечтае крепостта „Мисионис“ край Търговище да стане също толкова значима туристическа дестинация. Отделил е специално място в програмата си за продължаване на нейното проучване и развитието на туризма. Част от тази идея е и работата на Ротари клуб в Търговище, чийто президент е. В момента ротарианците изграждат втори заслон в местността Парка по пътя към крепостта. Планират да го открият в началото на октомври.

И във финансово отношение Диан Цонев влиза в категорията на стабилните и успели хора. Семейството има 4 апартамента. Три от тях били наследствени. Изплащат кредит за жилище във Варна.

Като държавни служители декларират ежегодно имуществото и спестяванията си и всичко при тях е на показ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.