МВР: Петролът ще поевтинява

Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Токов удар от самобръсначка уби мъж в банята

МОН: Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран

Оставиха в ареста крадец на лотарийни билети Кражбата е рецидив и съдът се опасява, че извършителят може да се укрие

Агресивен корона вирус близо до България

Заболели от един малко познат корона вирус, който причинява заболяването Близкоизточен респираторен синдром, бяха хванати близо до България. По един повален има в Гърция и Турция.

„Огнището на заразата е концентрирано в Саудитска Арабия, така че реално шансът да се предаде не е толкова голям. Но, ако начинът на разпространение на синдрома, стане лесен като при грипа, тогава има опасност и за България“, заяви пред „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той допълни, че потенциалната вероятност се увеличава и заради предстоящия Хадж (21-26 септември), заради който в Саудитска Арабия отиват над един милион мюсюлмани от цял свят, включително от България.

„От възникването на Близкоизточния респираторен синдром през миналата година до сега заболелите са 1545 като 588 от тях са починали. Т.е. смъртността е много висока – над 30%“, каза още специалистът. Болестта се е разпространила и в Обединените арабски емирства, Йордания, Катар, а изнесените случаи в Европа са 15, от които 8 души са мъртви. Освен по един заболял в Гърция и Турция, останалите са във Великобритания, Германия и Франция.

Въпреки доказателствата, че основният източник на заразата са камилите, много от случаите на заболелите не могат да се обяснят, тъй като тези хора не са имали контакт с животните. А в последния месец причинителят на болестта – корона вирусът, става още по-агресивен. „Не сме в състояние да прогнозираме дали ще се повтори ситуацията с ТОРС, също причиняван от корона вируса, когато върлува в Южен Китай, Хонконг, Виетнам, Тайланд“, каза още д-р Кунчев.

Корона вирусът се предава по въздушно-капков път, но при по-тесен контакт. Затова при струпване на много хора на едно място може да се разпространи взривоопасно. Преди няколко седмици в голям медицински център в Южна Корея респираторният синдром разболя близо 200 души.

Съветът е при пътуване в самолет или при попадане в затворени пространства с много хора, пристигнали от рисковите зони, да се вземат предпазни мерки.

Успокоение

Поне 2 месеца до грипа

Поне два месеца ни деля от грипа и лавинообразното разболяване. Ясни са обаче щамовете, които са включени в противогрипната ваксина и имат потенциала да причинят епидемия.

Единият от трите вируса, срещу които ще имат защита имунизиралите се, е добре познатият свински грип (А H1N1 “Калифорния”). Той се оказа невероятно издръжлив, тъй като вече шеста година продължава да има мощта за епидемия. Тази година подобна вероятност е малка, но Световната здравна организация препоръчва вирусът стриктно да се проследява.

Вторият вирус от типа А, който съставлява противогрипната ваксина, е новият А H3N2 “Швейцария“. Той е „братовчед“ на вече разболявалите ни „Пърт“ и „Виктория“, изолиран е в Швейцария миналата година, затова и носи името й. Тъй като не е циркулирал досега, много вероятно е да причини епидемия. Третият вирус е от типа Б, също е нов и се казва „Пукет“.

„През октомври вече започваме да се натъкваме на единични случаи на грип, а през ноември и декември ще се появят епидемичните взривове. Тогава ще може да проследим как се движи грипната вълна от Европа към нашата страна“, казаха лекари.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.