Християн Гущеров е освободен от ареста тази нощ

15 организации настояват за среща с премиера за Банско

Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Шофьорка блъсна пешеходка в Търново

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Албена Вулева глобена с 500 лева заради предавания за бежанците

Koмисията за защита от дискриминация наложи глоба от 500 лева на Албена Вулева и 1000 лв. на телевизия „Евроком“ за разпалване на омраза срещу бежанците и ромите.

КЗД установи, че тв водещата и телевизията са осъществили дискриминация на основата на раса, етническа принадлежност, народност и религия чрез два броя на авторското предаване на Вулева „PSYCHOдиспансер”, излъчени през октомври и ноември 2013 г., съобщават от Български хелзински комитет.

През този период бе първото увеличаване на бежанския поток към България вследствие на войната в Сирия и конфликти в Африка, а делото бе образувано по сигнал на Български хелзинкски комитет.

В предаванията си Вулева прави репортажи от района на джамията Баня Башъ в центъра на София, а в коментар зад кадър обсъжда чужденците, които заснема. Нарича ги „надупени иноверци“, „нашественици“, „алахолюбиви пришълци“, „разярени чернокожи иноверци“, „напористи, арогантни, изискващи и нахални“, „пропълзяващи в страната ни мохамедани“, „ислямисти“, „неука, черна, неблагодарна маса организми“ и др.

В същите предавания тя определя ромите като „аборигенни кръвопийци“, „напаст“ и „паразитиращи върху българското общество организми“. Според Вулева България е „бяла европейска и християнска държава“, „не е негърска държава“, „бялата раса има право на защита“, „срамота е преобладаващото население в България да са негри и мохамедани“, заявява, че религиозните ритуали на мюсюлманите са „исторически обидни за българина“, че се задава „ново робство“ и др. Тя последователно портретира всички чужденци с африкански или арабски произход, ромите, както и мюсюлманите, като културно несъвместими с българите, а присъствието им в България – като „ненормално“, припомнят от БХК.

Според решението на КЗД, изказванията на Албена Вулева създават враждебна среда, като унизяват достойнството на чужденците от арабски и африкански произход, мюсюлманите и ромите. Те съставляват тормоз над тези малцинства по смисъла на закона. КЗД се произнася, че Вулева използва въображаеми ситуации, както и историческото минало на завладяването на България от Османската империя, за да провокира негативното отношение на зрителя.

Съгласно решението на КЗД „Евроком”, телевизията излъчила предаванията, носи отговорност за тях. Комисията подчертава, че Законът за радиото и телевизията задължава всички доставчици на медийни услуги да не допускат създаване или предоставяне за разпространение на предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна или расова нетърпимост.

Решението за глобите на Вулева и „Евроком“ не е влязло в сила и може да бъде обжалвано пред Софийския административен съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.