Елена Йончева отговори с „не“ на всички въпроси от Делян Добрев

Плевенски криминалисти установиха двама ало измамници

Студът вае ледени скулптури в Чикаго

Жители на Бургас излизат на протест срещу системното замърсяване на въздуха

Доброволци помагаха в гасенето на пламнал навес в Свищовско Спасена е съседна сграда от пламъците

Социалният министър: Бизнесът е недоволен от повишаването на минималната работна заплата

Протест на ученици, учители и родители в Сливен в защита на училище

Гърция и Македония започват нов кръг от преговорите относно спора за името

Отбелязваме Антоновден

Биткойнът се срина с 25 на сто на азиатските пазари

Чавушоглу: Турция може да разшири военната си операция в Северна Сирия

Папа Франциск поиска прошка за извършените от католически духовници посегателства срещу деца

Косовският премиер призова да не се използва убийството на Оливер Иванович за политически цели

Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Спират разкриването на нови аптеки

Промени в закон удрят конкуренцията, въвеждат задължително отстояние между фармациите като през XII век

Асоциацията на собствениците на аптеки сезира ЕК

Скандален законопроект въвежда такава регулация в търговията на дребно с лекарства, каквато никога не е имало в България. Това алармира Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), която извади „на светло“ проект на МЗ за промени в лекарствения закон. Според тях чрез създаването на Национална аптечна карта се спира разкриването на нови аптеки, независимо че те разчитат на личните и доброволни средства на пациенти и клиенти. Слага се и таван за фармациите за общините и цялата държава.

„Въвежда се една много архаична регулация още от времето на възникването на гилдиите през XII век. Залага се минимално отстояние между аптеките, под което не може да се отварят нови обекти! И ние питаме – пречи ли на пациентите в момента колко аптеки има в един квартал и на кого всъщност не му е изгодна конкуренцията между тях“, заяви Николай Костов, председател на АСА и собственик на верига аптеки в София. Според него целият законопроект не е ориентиран към потребителя, а към интересите на съсловието. А промените представлявали легализирано чрез държавата картелно споразумение. „Защото, ако ние, собственици на аптеки, се бяхме събрали и решили да не отваряме обекти на по-малко от 300 м един до друг, тогава Комисията за защита на конкуренцията щеше да го определи като картелно споразумение и да ни наложи огромни глоби!“, каза Костов.

„Правото на свободен избор определя от коя аптека да пазарувате, коя е добра и коя не. Административният подход, който налага проектозаконът, няма да реши проблемите, напротив, само ще доведе до корупционни практики и затруднения за пациентите“, коментира Красимир Славчев, член на Управителния съвет на АСА и изпълнителен директор на аптеки SCS. Той допълни, че над 5000 са населените места у нас, в около 2000 от тях живеят до 1000 души и там наистина има проблем с достъпа до лекарства. „Но промените не дават предложения как да се стимулира отварянето на аптеки в тях. А няма как със силови методи да напуснете семейството си и да отидете примерно в търговищкото Антоново, за да отворите нов обект“, посочи Славчев. Още – в комисията, която ще определя в коя област колко аптеки да има, доминират представители на фармацевтичния съюз (те са повече дори от тези на МЗ), а самите те имат аптеки. Т.е. най-вероятно ще възпират желаещите да отварят нови, особено близо до техните.

„Надяваме се законопроектът да се бламира от здравната комисия, ще търсим здравния министър и партиите от управляващата коалиция“, казаха още от АСА. В краен случай организацията ще сезира ЕК за погазване на конкуренцията, а комисията вече се е произнасяла негативно срещу такива опити.

Реакции

Здравното министерство:

Работната група, която се занимава с промените в лекарствения закон, все още не е приключила с изготвяните текстове. Затова тя не е излизала с крайния вариант на поправките, казаха от МЗ. По проекта щяло да се заседава поне още месец.

ГЕРБ:

„Никой не ни е информирал за подобни промени, от вас научаваме. Но погазването на конкуренцията е противоконституционно“, заяви д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), председател на здравната комисия.

ПФ:

„Прът в конкуренцията“ – така д-р Султанка Петрова (ПФ) определи идеите за промени в лекарствения закон. И добави: „Ние от ПФ винаги сме били за подкрепа на малкия и средния бизнес, без да се поставят ограничения на когото и да било. Д-р Петрова посочи, че до нейния блок имало 3 аптеки, от което доволни били всички живеещи, а конкуренцията определяла коя от тях да разчита на по-добър оборот.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.