Стрес и ставни болки измъчват варненци

Над една трета от варненци смятат, че са подложени на ежедневен стрес, а сред основните им оплаквания са проблеми със ставите и наднормени нива на лош холестерол. Това показаха резултатите от проведена миналия петък анкета, която е част от националната кампания за проучване на здравето на българина “За нашето здраве”.

Варна е един от десетте големи града, в които се провежда проучването. Първите анкети бяха в Бургас и Стара Загора. Техните жители полагат по-малко грижи за здравето си от варненци, сочи сравнение на резултатите. Според тях 77,2% от анкетираните на входа на Морската градина са посочили, че се смятат за здрави, а едва 13,5% са признали, че не полагат грижи за себе си. Всеки четвърти е обявил, че приема природни екстракти и хранителни добавки вместо лекарства.

Една трета от участниците са споделили, че не се движат достатъчно, а една четвърт - че искат да спортуват, но не го правят по различни причини. 22% от хората на възраст от 25 до 45 г. са пушачи, а 27,8% не се хранят правилно. Част от тези рискови фактори, както и влажният климат, са вероятната причина най-често срещаният здравен проблем на хората край морето да са ставните болежки. Такива оплаквания имат 28% от бургазлии и 27% от варненци, въпреки че повече от половината знаят какви са превантивните мерки.

Лекари съветват профилактиката на ставните болести да започне веднага след 40 г., за да не настъпи обездвижване, водещо до напълняване, хипертония и риск от инфаркт и инсулт. Плуването и разходките са идеална профилактика и за ставите, и против лошия холестерол, посочен от варненци като проблем.

Според медици приемът на антиоксиданти и повече риба на трапезата също гарантират здрави кръвоносни съдове. Но България е на предпоследно място по консумация на риба в ЕС с 4,6 кг на човек годишно, а в развитите страни с по-ниска смъртност хората изяждат между 20 и 56 кг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони