Бургас с ново рибно тържище

Ново рибно тържище бе открито в Бургас. То е първото в страната, изградено с помощта на евросредства по старата оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“. На тържественото му пускане в действие присъства министърът на земеделието Десислава Танева. Министър танева коментира, че това е място, което ще даде възможност за премахване на посредниците, за по- изгодна цена на рибата и изсветляване на бизнеса. По старата оперативна програма вече са договорени 105 процента, а 64 са разплатени, каза още Десислава Танева.

Новата програма за подпомагане на сектора е по морско дело и рибарство. Министър Танева се надява до края на месеца тя да бъде предложена за приемане от МС, а до края на ноември, реално да стартира. Първата мярка, която ще бъде предложена, е изготвяне на стратегии на местните инициативни рибарски групи.

Кметът на Бургас Димитър николов посочи, че в сектор „Рибарство“, до момента в България има два значими финализирани обекта. Това се рибарското пристанище в квартал "Сарафово" и новото рибно тържище. В страната има над 35 обекта по тази програма, но завършените са в Бургас.

Новооткритото тържище е изградено по проект на фирма „Атлантик“АД, която от 23 години е на пазара у нас и в чужбина и е сред лидерите в износа, внос на риба и рибни продукти. Инвестицията е над 10 милиона лева, като повече от половината от нея е еврофинансиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони