Църквата се включи в борбата с дрогата

Църквата става активен участник в борбата срещу дрогата. Това стана ясно при старта на уникална за страната тренинг-кампания за превенция на зависимостите сред младежите “(Не)зависимост от наркотици - поглед на науката и поглед на православието”.

До 29 септември 35 свещеници и активни членове на седем варненски енории ще бъдат обучени да консултират нуждаещите се как да преодоляват семейни кризи, свързани с употребата на дрога. През октомври обучените свещеници ще изнесат в енориите си лекции на тема “Православните семейни ценности срещу наркотиците”.

Проектът е финансиран от общинската дирекция “Превенции” и се изпълнява от сдружение “Отвори очи”, чийто председател е Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Партньор е фондация “Човек на фокус”.

“Това е пилотна инициатива, насочена към редовите енориаши. Тя ще приключи до 15 ноември, но се надяваме заедно с общината да я надградим с подобни кампании по други проблеми, например домашното насилие”, обясни ръководителката на проекта Цветина Мицова от “Отвори очи”. Сдружението управлява православния център за духовно обгрижване на наркозависими “Св. Боян Енравота”, основан от отец Георги Фотакиев. За 11 години помощ там са получили над 200 зависими, решили да се върнат към нормалния живот. Вътрешно проучване показва, че 53% успяват да постигнат това.

В момента в центъра в кв. “Аспарухово” има 7 души, но през зимата броят им нараства. Освен духовна и психологическа помощ те получават възможност и да се трудят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони