В Лудогорието: По 14 заявки за кметове на областните градове

По 14 заявления за регистрация за участие в изборите на общински кмет са подадени в комисиите в трите областни града в Лудогорието.

В Търговище 13 партии и 1 инициативен комитет са дали заявка, че ще издигнат свой кандидат за кмет на общината. В Разград право да посочат претендент за поста са заявили също 14 участници във вота. Сред тях има два инициативни комитета и местна коалиция, като останалите 11 са партийни формации.

От Общинските избирателни комисии посочиха, че подадените заявления не означават партиите задължително да издигнат кандидати за кмет. Колко точно ще бъдат претендентите за градоначалнически места в областните градове ще стане ясно след приключване на поименната регистрация.

За общински съветници заявка в Търговище са дали 19 партии, коалиции и инициативни комитети. С 2 по-малко са тези, които са се вписали и за участие в избора на кметове на селата. В Братово, Пайдушко, Баячево и Надарево са направили и инициативни комитети за издигане на кандидат-кметове на населените места.

В Разградско за съветници ще се борят 17 формации. В Общинската избирателна комисия там има регистрация и за един независим представител в местния парламент. 12 партии и 2 инициативни комитета пък ще играят на вота за селски кметове.

За участие в изборите за общински съветници и кметове в Шумен са регистрирани 17 партии, коалиции и комитети. От тях политическите партии са 11. Местните коалиции са “Патриоти за Шумен”, която обединява ВМРО-БНД, Нова алтернатива, СПС “Защита” и ОБН “Целокупна България”. Другата е “Земеделци заедно за Шумен” от “Обединени замеделци” и “Никола Петков”. Два са инициативните комитети - зад независимите кандидати за кмет в селата Вехтово и Царев брод.

От Общинските избирателни комисии напомнят, че до 22 септември се внасят листите с имената. Инициативните комитети трябва да представят списъци с хората, които подкрепят за участие техните кандидати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони