Кирил Домусчиев: С 18% поскъпна токът на бизнеса за месец

- Г-н Домусчиев, какви договорености за енергийния пазар постигнаха бизнесът и правителството вчера?
- Всичко, което е в компетенцията на изпълнителната власт, беше изговорено на тази среща и мисля, че на 80-90% предложенията ни срещнаха разбиране, включително успяхме да постигнем и нови договорки. Най-важното - разбрахме се да бъде подготвен план на всички реформи, които трябва да се извършат в системата на енергетиката. Визирам не само проблемите, които касаят производителите с преференциални цени, които рефлектират върху цената на енергията за индустрията и за бита.

Но също така и за всички реформи, които касаят държавната енергетика. Необходимо е тя да бъде държана изкъсо. Направихме и обща работна група под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев с участието на няколко министри, включително на енергетиката Теменужка Петкова и представители на работодателите. Във формата на работната група започваме да работим още от днес.

Усилено ще търсим мерки, които да доведат до някакви по-значими реформи в полза на обществото. Освен това успяхме да се договорим, че ще имаме подкрепа от страна на управляващото мнозинство и от страна на правителството по вземане на мерки да не се допускат нови производства с преференциални цени. Оттук нататък всичко трябва да бъде на пазарни цени, тоест максимално да се ускори процесът на либерализация на пазара, което е много важно за нас.

Имаме обещание от правителството представители на работодателите да бъдат включени в бордовете на всяко едно държавно енергийно дружество, тъй като виждате, че при тях балансът е изключително нарушен. В тези дружества невинаги нещата се управляват по прозрачен начин, постоянно виждаме проблеми и злоупотреби. Крайно време е хората от бизнеса да бъдат включени на доброволни начала като експерти, за да има по-добър контрол.

- Включването на бизнеса в бордовете на енергийните държавни фирми не е ли конфликт на интереси? Все пак същият този бизнес също има енергийни компании, които са конкуренти на държавните?
- Няма да допуснем конфликт на интереси. Представителите на бизнеса ще бъдат проучвани, като в бордовете няма да участват хора от сферата на енергетиката. Това ще бъде нашата отговорност. Надявам се, че и вие, медиите, ще бъдете много активни, за да направите необходимите проучвания.

- Тоест в бордовете на държавните фирми няма да се включват експерти по енергетика, а финансисти и икономисти, така ли?
- Финансисти и икономисти, които нямат бизнес в сферата на енергетиката и не са в конфликт на интереси. Те трябва да помогнат за подобряване мениджмънта на компаниите и за намиране на по-добър баланс при управлението им. Във всички тези държавни предприятия синдикатите са много силни и общо взето везните винаги клонят към исканията на синдикатите в тези дружества, което не е нормална практика. Трябва да има баланс, да сме две страни.

- С какво новите договорки, които постигнахте с правителството, са по-различни от онези, за които се разбрахте със същото това правителство преди месец? Тогава също се предвиждаше подготовка на план за реформи в енергетиката.

- Видно е, че реформи не се правят по една или друга причина. Затова искаме да бъде изготвена пътна карта, в която да разпишем точни срокове за изпълнението на конкретните мерки. Трябва да е ясно какво трябва да свърши енергийният министър Теменужка Петкова, да е ясно кой за какво отговаря в държавната администрация и с какво бизнесът може да бъде полезен. Отделно трябва да бъдат предприети и законодателни промени в най-кратките възможни срокове.

- Какви законодателни промени?
- Една от промените, за която се договорихме вчера, е всички дружества с преференциални цени на тока да влязат в публичен регистър, който да изяснява собствеността им.

В този регистър трябва да има и допълнителна информация за тях, каквато има за публичните компании например. Това е необходимо, защото не трябва да забравяме, че преференциалните цени ги плаща обществото и то трябва да знае на кого ги плаща. От този публичен регистър ще може да се види дали има конфликт на интереси, дали има други нередности и т.н.

Другото, което успяхме да уговорим, е много по-строг контрол върху всякакви незаконни дейности, които са осъществявали производители на енергия с преференциални цени. Например фотоволтаици, които произвеждат електроенергия нощем, както и всякакви други злоупотреби.

Би трябвало в закон да е записано, че всяко едно нарушение ще води до отнемане правото на преференциална цена и тези дружества ще трябва да излязат на свободния пазар на ток. Това трябва да бъде извършено от законодателната и от изпълнителната власт.

- Срещнахте ли разбиране от парламентарните групи за законовите поправки, които предлага бизнесът?
- До момента се срещнахме с три парламентарни групи (към 14,30 ч вчера, б.р.) - на ДПС, на ГЕРБ и на Реформаторския блок, и навсякъде срещнахме разбиране и подкрепа. Това ни прави оптимисти, че поне в парламента няма да имаме никакви проблеми с поправките на всички закони, които ще внесем.

- Отказахте ли се от идеята да искате оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов?
- Напротив, продължаваме да искаме оставката на Иванов. Уведомили сме всички парламентарни групи, че разчитаме на тяхната подкрепа, тъй като освобождаването му може да стане само от Народното събрание.

- А ще има ли протест на бизнеса на 30 септември срещу високите цени на тока и срещу случващото се в енергетиката?
- За протеста в момента не мога да ви кажа. Много е важно какво ще се договорим днес със съответните министри в работната група и след срещите ни в парламента. След това управителните тела на четирите работодателски организации ще вземат решение дали да отменят протеста.

- Един месец вече цената на тока за бизнеса е с добавка за зелена енергия, изравнена с тази за бита. Каква е равносметката?
- Равносметката е 18% по-висока цена на тока във фактурите. Много компании започнаха да вземат мерки - едни съкращават социални придобивки, други мислят да съкращават хора. Има и компании, които сериозно се замислят да изнасят мощности от България, което е много тревожно.

- Разбрахте ли се с правителството да има корекция на цената на тока или не?
- Настояваме да има корекция, но това не зависи от правителството, а от лицето Иван Иванов. Ние не очакваме подобна инициатива от него. Надявам се все пак той да се вслуша в гласа на експертите и в гласа на разума.

- А всъщност имали ли сте среща с г-н Иванов?

- Не ни е канил, а и да ни покани - не виждаме какво ново ще ни каже, тъй като цифрите, които той изнася, са неверни. Тази среща може би ще е безпредметна.

- Казахте, че цената на тока се е увеличила с 18%, това до какви загуби е довело дружествата за месец?

- Няма как да се направи подобна равносметка за един месец. Може да изчислим какви са загубите от по-скъпата електроенергия, но не можем да пресметнем какви ще са загубите в продукция и в износ. Факт е обаче, че износът вече втори месец спада драстично.

През първото шестмесечие имахме рекорден ръст на износа от близо 15-16%, в момента ръстът на експорта за последните един-два месеца е в рамките на 1-2%, което трябва да ви говори достатъчно. Не трябва да забравяме, че за разлика от тока нашата продукция не се продава на преференциални цени по международните пазари, а на пазарни.

Визитка

Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в София. Завършва испанската езикова гимназия през 1988 г., а през 2002 г. придобива магистърска степен по „Индустриален мениджмънт“ в Техническия университет в София.
Главен акционер в „Параходство Български морски флот“, председател на борда на директорите на „Кей Джи Маритайм шипинг“, участва в ръководството на „Хювефарма“ и „Биовет“, основател на „Напредък холдинг“. От 2010 г. е главен спомоществувател на ПФК „Лудогорец 1945“. От ноември 2014 г. е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта