Обвинение: Генерал Шивиков ползвал войници за сервитьори (обзор)

Командирът на „61-ва Стрямска механизирана бригада“-Карлово Димитър Шивиков е ползвал военнослужещи за сервитьори и строители и е присвоил хуманитарна помощ за Афганистан. Това обяви вчера прокуратурата , която повдигна нови обвинения срещу Шивиков..

През април той бе привлечен под отговорност и защото накарал четирима подчинени да ремонтират жилището му в София. По време на това разследване прокурорите установили „системна злоупотреба“.

Първият случай е от 2010 г. По време на мисия на НАТО в Афганистан, Шивиков разпоредил част от безвъзмездната помощ за местните да се върне в България. Става дума за 104 одеяла, 87 зимни комплекта (яке с панталон, ръкавици, шал и шапка), 104 зимни якета, 135 спортни екипа, 20 топки и 18 походни легла.

Шивиков ще отговаря и че по негова заповед военни ремонтирали Ловния парк в града. С техниката на бригадата изградили подпорна стена, стъпала, чешма, пътека, монтирали седалки на футболното игрище и предпазна ограда.

Военнослужещи били ползвани и като сервитьори на празника на ловците при откриването на ловния сезон в Карлово м.г. За тържеството Шивиков предоставил палатки и военни коли. Същото се случило и за празника по случай Трифон Зарезан и на „Ежегодния мотокрос“.

Агрегати, електроосветителна мрежа, 30 дървени пейки, 54 столове и 39 маси от армията били ползвани на събора „Да запазим българското“ в Карлово.

Генералът безвъзмездно предоставил за отглеждане на пъстърва и бетонов басейн на „Ловно-рибарското дружество“, без да потърси наема от 28 307 лв. По негова заповед и столът на военните посрещнал гостите на мероприятие, организирано от управата на град Клисура.

Шивиков ще отговаря и че раздавал лично правосъдие - наказал подчинен, като му взел шофьорската книжка.

Потърсен от „Труд“ за коментар, Шивиков обясни, че не е престъпил закона. За случая с Афганистан каза: „Тези неща бяха докарани в България, за да ги предоставим на три дома за сираци. Решението е взето от целия състав на контингента. Като се върнахме от мисията, видяхме, че това ще се разтълкува погрешно и същите бяха върнати в Афганистан“.

За обвиненията, че е ползвал военните за сервитьори и строители, Шивиков обясни, че е оказвал съдействие на кметове и населените места, а не на частни лица.

Шивиков е кандидат за кмет на Карлово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право