Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Wall Street Journal: Как европейците богатеят от страданията на бежанците

Европейски бизнесмени постепенно преразглеждат условията създадените в ЕС условия от наплива на бежанци от Близкия Изток и пренастройват своите бизнес-модели за извличане на максимални печалби от създадената ситуация, пише The Wall Street Journal, като нарича иронично процеса „процъфтяване на фирмата Бежанци Inc.”.

Според отчета на един от лондонските фондове за преки инвестиции през 2013 г., управлението на лагери за бежанци става привлекателна възможност с „растящ потенциал за органически ръст и ръст за придобивки”.

„Маржът е много малък, но един от ключовите показатели е обемът” – казва Вили Кох, основател на швейцарската компания ORS Service, управляваща лагери в Австрия.

Миграционната криза придобива форма на делова среда, когато всеки – от собственикът на малко магазинче в Гърция до най-големите американски пенсионни фондове – се стреми да получи изгода от „бизнеса на мигрантите” – пише The Wall Street Journal, цитирано от “Блиц”.

Някои от бизнесмените на свой ред казват, че те разбират рисковете на работата с незащитени хора, но твърдят, че нито правителствата, нито благотворителните организации не могат да удовлетворят със свои усилия огромния спектър от искания, формирани от прилива на мигрантите.

Авторите на публикацията сочат и други възможности да се печели. Например германската авиокомпания Air Berlin PLC е получила от държавата 350 хиляди долара за организация на чартърни рейсове за депортиране на лица, на които е отказано правото на убежище. В Швеция правителството е заделило около 900 хиляди долара за провеждане на лингвистична експертиза, за да се провери истинския произход на мигрантите. А в Атина подразделение на Western Union е получавало по 20 хиляди евро на ден в качеството на комисионни сборове за извършени транзакзии от мигрантите.

„За бизнеса на гръцките острови, които пострадаха от икономическите проблеми на страната и липса на гръцки туристи, мигрантите са истинска радост. Магазините, специализирани преди за туристи, сега предлагат палатки, спални чували и храна за бежанците” – дава пример The Wall Street Journal.

Освен това, обръща внимание изданието, печалба получават и различни пенсионни и застрахователни компании, осигуряващи „подобряване на условията за пребиваване на бежанците на територията на ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.